Tema: Zločin u Gradačcu
19

Udruženje sudija FBiH uputilo apel povodom pisanja o sutkinji Lejli Numanović

A. Ku.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Udruženje sudija FBiH oglasilo se saopćenjem za javnost povodom "natpisa pojedinih medija o okolnostima trostrukog ubistva u Gradačcu koje je počinio Nermin Sulejmanović te navodnih propusta sutkinje Lejle Numanović".

Oni su uputili apel medijima da se suzdrže od iznošenja površnih, neprovjerenih i neistinitih činjenica o sudiji Općinskog suda u Gradačcu Lejli Numanović povodom rješenja kojim je odbacila zahtjev MUP TK za izricanje predložene zaštitne mjere zabrane uznemiravanja i uhođenja osobe izložene nasilju i zaštitne mjere zabrane približavanja žrtvi nasilja.

"Mediji imaju pravo i obavezu u demokratskom društvu da izvještavaju o pitanjima od javnog interesa, a nasilje u porodici je sigurno takvo pitanje. Međutim, Udruženje sudija Federacije BiH ovim putem poziva medije da se uzdrže od iznošenja neutvrđenih činjenica o ulozi sudije Numanović u trostrukom ubistvu u Gradačcu na huškački i senzacionalistički način", naveli su.

Dodaju da se takvim objavama neće spriječiti novi slučajevi nasilja bilo koje vrste, a osobe koje su zadužene za procesuiranje slučajeva nasilja u porodici se bespotrebno izlažu svojevrsnom medijskom linču.

"Takve objave mogu dovesti u konačnici i do neželjenog i nasilnog ponašanja prema tim osobama i njihovoj profesionalnoj i ličnoj degradaciji prije nego se utvrde sve relevantne činjenice o njihovim eventualnim propustima u procesuiranju ovog, ali i drugih sličnih slučajeva", ističu iz Udruženja sudija FBiH.

Na kraju su naveli da, s obzirom na to da je Ured disciplinskog tužitelja VSTV-a pokrenuo po službenoj dužnosti disciplinski predmet protiv sutkinje Numanović i da se radi o slučaju koji je pokrenuo ogromnu pažnju javnosti, medije upućuju da prilikom izvještavanja o postupanju sudije Numanović koriste činjenice koje se utvrde u tom postupku i činjenice koje su navedene u rješenju Općinskog suda u Gradačcu broj: 28 0 Pr 081870 23 Zm od 07.8.2023. godine.