BiH
0

Udruženje: Spriječiti eskalaciju maloljetničke delinkvencije

FENA
Udruženja humanitarno društvo "Prijateljice" Tuzla oglasila se saopćenjem za javnost u kojem skreće pozornost svih odgovornih, relevantnih i nadležnih pojedinaca, organizacija i institucija na učestalo nasilje počinjeno uglavnom nad i od strane maloljetnih osoba.

"Kontinuirano pružamo edukacije iz oblasti nenasilne komunikacije, kreativnog rješavanja konflikta, medijacije, a sve u cilju prevencije raznih oblika nasilja. Poznato nam je da je mijenjanje i podizanje svijesti dugotrajan proces, ali za postizanje opće dobrobiti je neophodan angažman i aktivno sudjelovanje svih aktera, a posebno ovdje mislimo na obitelj - kao osnovnu ćeliju društva", navodi se u saopćenju iz tog udruženja.

Iz Udruženja "Prijateljice" mole roditelje i obrazovne institucije da posvete pozornost odgojnoj komponenti u radu s djecom i mladima. U odgojno obrazovnim institucijama je to moguće tretiranjem problematike nasilja na obveznim satovima odjeljenskih zajednica te kroz predmet Osnovi demokracije i ljudska prava.

"Prijateljice" još jednom pozivaju sve nadležne i odgovorne da se zamisle nad eskalacijom problema nasilja i maloljetničke delinkvencije te poduzmu na odgovarajućim razinama neophodne korake u sprečavanju ovih negativnih pojava - provođenjem odgovarajućih zakona, izgradnjom, opremanjem i zaživljavanjem rada u institucijama za smještaj i rad sa maloljetnim delinkventima na području Bosne i Hercegovine. Stručnjake i profesionalce angažirane u nevladinom sektoru mole da u svojim budućim aktivnostima posebnu pozornost posvete edukaciji i prevenciji nasilja.

Spomenuta udruga se od 1995. godine zalaže za bolji položaj korisnika u zajednici, pružajući psihosocijalnu, savjetodavnu i edukativnu podršku, doprinoseći tako demokratskom razvoju društva u cjelini.