{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Udruženje slijepih poziva da se i u BiH počne obilježavati Dan bijelog štapa

F
9.10.2007. u 17:59
0
0
Udruženje slijepih poziva da se i u BiH počne obilježavati Dan bijelog štapa
0
Udruženje slijepih poziva da se i u BiH počne obilježavati Dan bijelog  štapa
Udruženje slijepih Kantona Sarajevo obavještava javnost da se 15. oktobar svake godine u svijetu obilježava kao “Međunarodni dan slijepih – dan bijelog štapa”.
Bijeli štap je simbol nezavisnosti i samostalnosti slijepe osobe jer je čini samostalnijom, nezavisnijom i prepoznatljivom u društvu u kojem se kreće, što uz korištenje ostalih pomagala doprinosi efikasnijoj integraciji slijepe osobe u društvenu sredinu.

Povodom “Međunarodnog dana slijepih – dana bijelog štapa”, ovih dana u svijetu se organizuju razne manifestacije koje imaju za cilj da državne organe i javnost podsjete na postojanje slijepih osoba, na njihove uspjehe i probleme, saopćeno je iz Udruženja slijepih KS-a.

Kraljevi, predsjednici država i predsjednici pokrajina povodom tog dana posjećuju asocijacije slijepih ili primaju njihove predstavnike kako bi se upoznali o njihovom radu i djelovanju.

Nažalost, Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih zemalja u kojoj 15. oktobar još nije proglašen kao zaštitni dan bijelog štapa, pa se nadamo da će ovo saopćenje ubrzati aktivnosti u tom pravcu.

Pozivamo pojedince, humanitarne organizacije, ustanove i državne organe da slijepim osobama i njihovim asocijacijama pruže pomoć pri rješavanju raznih problema, koje podrazumijeva sljepoća ili teži gubitak vida, a državne organe da pri donošenju zakona i drugih propisa, kojima se regulira socijalna i druga zaštita slijepih osoba, uzmu u obzir načela utvrđena “Standardnim pravilima za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom”, koje je usvojila Generalna skupština UN-a 1993. i Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom, koju je usvojila Generalna skupština UN-a 2006. Samo na taj način slijepim osobama i pored mnogih problema koje imaju, omogućit će se život dostojan čovjeka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: