{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Udruženje slijepih poziva da se i u BiH počne obilježavati Dan bijelog štapa

F
9.10.2007. u 17:59
0
0
Udruženje slijepih poziva da se i u BiH počne obilježavati Dan bijelog štapa
0
Udruženje slijepih poziva da se i u BiH počne obilježavati Dan bijelog  štapa
Udruženje slijepih Kantona Sarajevo obavještava javnost da se 15. oktobar svake godine u svijetu obilježava kao “Međunarodni dan slijepih – dan bijelog štapa”.
Bijeli štap je simbol nezavisnosti i samostalnosti slijepe osobe jer je čini samostalnijom, nezavisnijom i prepoznatljivom u društvu u kojem se kreće, što uz korištenje ostalih pomagala doprinosi efikasnijoj integraciji slijepe osobe u društvenu sredinu.

Povodom “Međunarodnog dana slijepih – dana bijelog štapa”, ovih dana u svijetu se organizuju razne manifestacije koje imaju za cilj da državne organe i javnost podsjete na postojanje slijepih osoba, na njihove uspjehe i probleme, saopćeno je iz Udruženja slijepih KS-a.

Kraljevi, predsjednici država i predsjednici pokrajina povodom tog dana posjećuju asocijacije slijepih ili primaju njihove predstavnike kako bi se upoznali o njihovom radu i djelovanju.

Nažalost, Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih zemalja u kojoj 15. oktobar još nije proglašen kao zaštitni dan bijelog štapa, pa se nadamo da će ovo saopćenje ubrzati aktivnosti u tom pravcu.

Pozivamo pojedince, humanitarne organizacije, ustanove i državne organe da slijepim osobama i njihovim asocijacijama pruže pomoć pri rješavanju raznih problema, koje podrazumijeva sljepoća ili teži gubitak vida, a državne organe da pri donošenju zakona i drugih propisa, kojima se regulira socijalna i druga zaštita slijepih osoba, uzmu u obzir načela utvrđena “Standardnim pravilima za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom”, koje je usvojila Generalna skupština UN-a 1993. i Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom, koju je usvojila Generalna skupština UN-a 2006. Samo na taj način slijepim osobama i pored mnogih problema koje imaju, omogućit će se život dostojan čovjeka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: