BiH
0

Udruženje S.O.S. Sarajevo: Životinje su žrtve naše nesavjesti

FENA
Udruženje građana za sprečavanje okrutnosti nad životinjama "S.O.S" Sarajevo skreće pažnju javnosti na 4. oktobar, Svjetski dan životinja, saopćeno je danas iz ovog Udruženja.

"Krajnje je vrijeme da se u BiH počnu poštivati univerzalne vrijednosti jer živimo u izuzetno primitivnoj, etički i moralno degradiranoj sredini.

Moramo nešto učiniti jer su životinje direktne žrtve naše nesavjesti (individualno) i nesavjesti čovjeka općenito. Životinjska prava su ogledalo jedne društvene zajednice", stoji u ovom saopćenju.

BiH nema zakon o zaštiti životinja, ali zato ima Zakon o veterinarsvu i Zakon o lovstvu, ističe ovo Udruženje, napominjući da je u normalnim zemljama - obrnuto.

Ove godine Udruženje nije u mogućnosti obilježiti ovaj dan s više manifestacija jer je raspoloživa sredstva usmjerilo na transport životinja u inostranstvo gdje im je obezbijeđeno udomljavanje.

"Pošto se ovaj datum poklapa s Nedjeljom djeteta, putem nekih medija smo izvjestan broj djece obradovali igračkama".

Udruženje svake godine dodjeljuje Zahvalnice i Nezahvalnice u Akciji za životinje.

Ovogodišnje Zahvalnice su dobili Dragutin Braco Kosovac, Said Jamaković, Helfer ohne Grenzen, Ute Sitzenstock i Wolfram Hoehl, posthumno.

Nezahvalnice su dobili načelnik općine Visoko Munib Alibegović, Hirurgija Veterinarskog fakulteta u Sarajevu i Kafilerija JKP "Rad", sopćila je predsjednica U.G. "S.O.S." Silva Ivanišević Beran.