BiH
0

Udruženje Q: Dodikov govor poziva na netrpeljivost prema gej populaciji

FENA
Udruženje "Q" oštro osuđuje izjavu koju je u četvrtak, 13. septembra za BHT dao predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik u kojoj, smatra Udruženje, Dodik vrijeđa gej populaciju.

Ovakav vid javnog govora ("Kako ne može biti? Ja naprosto ne dozvoljavam da u moj kabinet ulaze razni pederi") je govor mržnje i predstavlja javno izazivanje, prouzrokovanje mržnje i netrpeljivosti prema gej osobama i onima za koje se smatra da su gej kao i cijeloj LGBTIQ populaciji, smatra Udruženje.

Udruženje ističe da Milorad Dodik mora biti pozvan na odgovornost budući da svojim radom i izjavama zloupotrebljava svoj položaj, javno pokazuje netrpeljivost i koristi govor mržnje prema gej populaciji te time djeluje u protivnosti s ustavnim poretkom, javnom sigurnošću kao i na štetu prava i sloboda drugih.

-Podsjećamo Milorada Dodika i Vladu RS-a da je diskriminacija na osnovu spola/roda i seksualne orijentacije zabranjena i kažnjiva u BiH na osnovu Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH (član 2) kao i sva četiri Krivična zakona u BiH. Izjava Milorada Dodika pokazuje nepoštivanje zakona BiH kao i Ustava RS-a jer ova homofobna izjava je direktno oprečna promoviranju i štićenju ljudskih prava i sloboda građanstva u BiH, navodi se u saopćenju.

Udruženje poziva sve individue i organizacije da osude Dodikov govor mržnje i diskriminaciju, saopćeno je.