Pomoć starima
183

Udruženje Prosvjetitelj Srebrenica doniralo vrijednu opremu mostarskom Centru za stare i iznemogle

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Udruženje Prosvjetitelj Srebrenica doniralo je medicinsku opremu Centru za stare i iznemogle osobe iz Mostara. Donacija je to deset električnih bolničkih kreveta, čija je pojedinačna vrijednost petnaest hiljada eura, a donirana je i druga oprema.

Mirza Drežnjak, direktor Centra za stare i iznemogle osobe Mostar kazao je da će ova vrijedna donacija značajno pomoći njegovoj instituciji u svakodnevnoj brizi za osobe starije dobi.

"Ovo nije prvi put da Prosvjetitelj donira određenu opremu našem Centru, to su radili i prošle godine. Ove godine su u koordinaciji sa svojim timom u Mostaru donirali krevete i drugu opremu koja će znatno olakšati rad s nepokretnim i teško pokretnim korisnicima naših usluga", kazao je Drežnjak.

Drežnjak je kazao kako četrdesetak osoba u dvije jedinice Centra ima potrebu za ovakvom opremom, a da je ukupno 110 korisnika.

Amir Delić, predsjednik tima za Mostar Udruženja Prosvjetitelj Srebrenica kazao je kako su se ove prilike kod odabira institucije kojoj će donirati vrijednu opremu odlučili za svoj grad.

Udruženje Prosvjetitelj-Mualim donira opremu centru kojem je ovo zaista potrebno. Mi djelujemo na tri kontinenta i imamo svoje timove u svakom gradu u Bosni i Hercegovini te radimo na tome da budemo dio svih kulturnih, društvenih i vjerskih aktivnosti. Nadamo se da će ova donacija pomoći našim veteranima u godinama kad trebaju pojačanu brigu mlađih generacija", kazao je Delić, naglasivši doprinos koordinatora za Hercegovinu Harisa Behrama.

Danas donirana medicinska oprema dio je projekta švicarskog tima Udruženja Prosvjetitelj Srebrenica, sastoji se od deset vrijednih električnih bolničkih kreveta i ostale opreme.

Petar Capuder, jedan od onih korisnika Centra za stare i iznemogle Mostar i potencijalni korisnik donirane opreme, kazao je kako ni u čemu ne oskudijevaju i kako su zadovoljni brigom osoblja.

"Ovo je sigurno vrijedna donacija i mnogo će pomoći. Mi ovdje imamo sve, za ovih osam mjeseci koliko sam tu ne mogu se požaliti na uslugu, osim možda na nedostatak zabavnih aktivnosti. Dosadno je po cijeli dan ležati, sve ostalo je odlično", ispričao je Capuder.

Udruženje Prosvjetitelj je osnovano 1993. godine u Srebrenici, a prepoznato je po svojim mnogobrojnim humanitarnim akcijama. Timovi koje udruženje Prosvjetitelj ima na tri kontinenta i svakom gradu u našoj zemlji marljivo rade da pozitivno doprinesu društvu u kojem žive. Tim u Švicarskoj je jedan od najaktivnijih timova na čelu sa Senadom Džihanovićem, a oni su zaslužni za ovu vrijednu donaciju specijalnih kreveta, kolica i dodatne opreme.