{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Udruženje poslodavaca FBiH traži hitno sazivanje sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća

F
22.7.2014. u 15:40
0
7
Udruženje poslodavaca FBiH traži hitno sazivanje sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća
0
Udruženje poslodavaca FBiH traži hitno sazivanje sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Safudin Čengić izjavio je danas na konferenciji za medije u Sarajevu da je, kao građanin i poslodavac, zabrinut zbog saznanja da državni i entitetski parlamenti prestaju s radom u tekućem sazivu, te da neće nastaviti vjerovatno četiri, pet ili više mjeseci, do izbora novog saziva.
Dodao je da je situacija po pitanju privrede, života građana, elementarnih nepogoda i generalnog stanja u društvu katastrofalna i da bi svi, uključujući i vlast, trebali raditi po 12 sati dnevno, a ne obustavljati rad na nekoliko mjeseci.

Čengić je posebno nezadovoljan otkazivanjem sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH koja je trebala biti održana sutra i dodaje da poslodavci insistiraju da ona bude održana u narednih sedam dana.

Pojasnio je da je bilo dogovoreno da razmatraju Zakon o privrednim društvima, Zakon o stečajnom postupku, Zakon o turističkim zajednicama, te Zakon o registraciji poslovnih subjekata koji su svi vrlo značajni za poslodavce, a čije nedonošenje šteti cijelom društvu.

Čengić je istakao da poslodavci smatraju da Nacrt zakona o porezu na dobit, koji je usvojen u formi nacrta, nije stimulativan za izvoznike i investitore jer ne sadrži poticaje za izvoz i reinvestiranje.

"Udruženje je danas donijelo zaključak da hitno bude sazvan sastanak s ministrom finansija i da parlamentarnim klubovima bude poslat zahtjev da u Nacrt ugrade odredbe koje stimuliraju izvoz i nova ulaganja u proizvodne i uslužne objekte", rekao je Čengić.

Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević objasnio je da je Vlada FBiH Zakon o privrednim društvima i Zakon o porezu na dobit usvojila u formi nacrta ili prijedloga, ali da poslodavci tim rješenjima nisu zadovoljni.

"Zamolili su nas da ovi zakoni budu usvojeni jer su oni bili uvjet za kredit Svjetske banke i novu tranšu MMF-a, a da nakon toga mi možemo predložiti izmjene i dopune tih zakona, što smo mi i učinili", kazao je Pandurević.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: