{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Udruženje poljoprivrednika u BiH za sutra najavilo blokadu graničnih prijelaza

F
27.12.2007. u 15:06
0
0
Udruženje poljoprivrednika u BiH za sutra najavilo blokadu graničnih prijelaza
0
Udruženje poljoprivrednika u BiH za sutra najavilo blokadu graničnih prijelaza
Nezadovoljni načinom na koji vlasti u BiH tretiraju probleme u sektoru poljoprivrede Udruženje poljoprivrednika u BiH (UPBiH) sutra će pristupiti blokadi određenog broja graničnih prijelaza da bi ishodilo ispunjenje ranije istaknutih zahtjeva.
Najavljeno je to danas na pres-konferenciji u Sarajevu na kojoj su o strateškim pitanjima razvoja bh. poljoprivrednog sektora govorili zastupnik u Parlamentranoj skupštini BiH (PSBiH) i predstavnik grupe poljoprivrednika pri Komisiji za vanjsku trgovinu i carine Jerko Ivanković Lijanović, zastupnica u Parlamentu Federacije BiH Alma Čardžić i predstavnik Regionalnog odbora Narodne stranke Radom za boljitak Istočno Sarajevo Srđan Kenjić.

Temeljni zahtjev bh. poljoprivrednika tiče se usvajanja zakona o izmjenama i dopunama Zakona o carinskoj tarifi BiH koji bi se, prema njihovom očekivanju, trebao naći na dnevnom redu sutrašnjeg zasjedanja Predstavničkog doma PSBiH.

Usto, poljoprivrednici insistiraju na tome da se u skladu sa Strategijom razvoja poljoprivrede izdvoji najmanje šest posto federalnog budžeta za podsticaje u poljoprivredi u narednoj godini, što iznosi oko 100 miliona KM.

Kako je rečeno, ništa od obećanja datih poljoprivrednicima nakon ratificiranja CEFTA - sporazuma nije realizirano, a radi se o obećanjima koja se tiču podsticaja na nivou entiteta i izmjene Zakona o carinskoj tarifi BiH, odnosno ukidanja carina na mašine, opremu i repromaterijale koji se koriste u poljoprivredi.

Stanje u sektoru poljoprivredne proizvodnje ocijenjeno je alarmantnim uz podsjećanje da je u godini koja je na izmaku BiH zabilježila rekordan vanjskotrgovinski deficit od oko osam milijardi KM (za 2006. iznosio oko šest milijardi KM)

Usporedbe radi naveden je i podatak o tome kako će, prema najavama, Republika Hrvatska u narednoj godini izdvojiti oko 1,5 milijardi KM za poljoprivredu, dok se u istu svrhu u BiH planira izdvojiti oko 150 miliona KM.

Istovremeno, rečeno je da se 43 posto budžeta Evropske unije izdvaja za poljoprivredu i ruralni razvoj, "a što bi trebalo biti indikator za BiH koja stremi ka učlanjenju u porodicu evropskih zemalja."

U takvim okolnostima, kako je konstatirano, nije moguće biti konkurentan na tržištu niti ostvariti željeni plasman poljoprivrednih proizvoda.

Stoga, predstavnici Narodne stranke Radom za boljitak i bh. poljoprivrednika očekuju da će PSBiH konačno usvojiti izmjene i dopune Zakona o carinskin tarifama BiH, te da će napori na državnom nivou biti propraćeni odgovarajućim podsticajima na nivou bh. entiteta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Opravdavate li blokade saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: