BiH
0

Udruženje poljoprivrednika u BiH uputilo otvoreno pismo Terziću

NINA
Udruženje poljoprivrednika u BiH (UPBiH) u pismu upućenom predsjedavajućem Vijeća ministara Adnanu Terziću izrazilo je zadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o porezu na promet proizvoda i usluga u Parlamentarnoj skupštini BiH.

«Dokazali ste separatan pristup zaštiti domaće proizvodnje. Pozdravljamo vaša opredjeljenja da zaštitite domaću proizvodnju automobila koji se sastavljaju u BiH kroz smanjene porezne stope s 20% za uvozne automobile na 10% za automobile proizvedene u BiH», stoji u pismu upućenom Terziću.

UPBiH ipak podsjeća da slično treba učiniti i s ostalom domaćom proizvodnjom, a ne samo s proizvodnjom automobila. "Ovakav pristup smatramo samo prvim korakom koji ste učinili na zaštiti domaće proizvodnje te od vas zahtijevamo da prema istom modelu smanjenja poreza na promet zaštitite i domaću poljoprivrednu proizvodnju, što bi ujedno bila i priprema poljoprivredne proizvodnje za uvođenje PDV-a», naglašavaju poljoprivrednici.

Oni predlažu da se za uvozne poljoprivredne proizvode ostavi sadašnja stopa poreza na promet, dok se za domaće poljoprivredne proizvode umanji za 10 posto. «Na taj način biste pokazali istovjetan pristup te omogućili oporavak poljoprivredne proizvodnje i povećanje njezine konkurentnosti», zaključuje se u pismu premijeru Terziću.