|

Udruženje poljoprivrednika u BiH traži da se zaštite proizvođači mlijeka

Udruženje poljoprivrednika u BiH traži da se zaštite proizvođači mlijeka
0
F
FENA
26.10.2007. u 13:50
0
komentara
0

dijeljenja
Udruženje poljoprivrednika u BiH traži da se zaštite proizvođači mlijeka
Udruženje poljoprivrednika u BiH (UPBiH) očekuje od nadležnih entitetskih vlasti da povećaju garantiranu cijenu mlijeka i premiju i time "učine prvi konkretan korak u interesu proizvođača mlijeka", nakon katastrofalne suše i nakon porasta cijena stočne hrane.
Cijena svježeg mlijeka u foliji veća je za oko 2,5 puta u odnosu na cijenu koju plaćaju mljekare farmerima, a cijena steriliziranog mlijeka oko tri puta, kaže se u saopćenju UPBiH.

Dalje se ističe da su domaće mljekare, nakon što su podigle cijenu svojim proizvodima, "kako bi i one nešto ušićarile na ime suše", na sastanku svog komorskog udruženja, donijele zaključak kojim zahtijevaju od federalne vlasti da poveća premiju za mlijeko za nekoliko feninga.

- Ako domaći stočari budu prepušteni isključivo brizi mljekara, nastavit će se trend likvidacije mliječnih farmi i definitivno izgubiti perspektiva strukturalne obnove tog sektora. Za spas domaće proizvodnje mlijeka nužna je i participacija domaće mljekarske industrije čija marža daje osnovu i za povećanje otkupne cijene mlijeka - kaže se u saopćenju UPBiH.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.