|

Udruženje poljoprivrednika: Povećati izdvajanja za poticaje za 20 miliona KM

Udruženje poljoprivrednika: Povećati izdvajanja za poticaje za 20 miliona KM
0
F
FENA
24.12.2007. u 13:19
0
komentara
0

dijeljenja
Udruženje poljoprivrednika: Povećati izdvajanja za poticaje za 20 miliona KM
Udruženje poljoprivrednika u BiH nema primjedbi na rad Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i dosad smo izjavljivali da smo zadovoljni radom Ministarstva spram njihovih mogućnosti, izjavio je danas predsjednik Udruženja poljoprivrednika Miro Pejić nakon sastanka u tom ministarstvu.
Udruženje je danas organiziralo protestni skup poljoprivrednika pred zgradom Vlade FBiH tražeći veća izdvajanja iz budžeta za poticaje u poljoprivredi i pomoć poljoprivrednicima koji su pretrpjeli štetu zbog suše i poskupljenja repromaterijala.

Delegacija Udruženja razgovarala je o ovim zahtjevima s predstavnicima Federalnog ministarstva poljoprivrede.

-Na sastanku u Ministarstvu smo očekivali konkretnije odgovore i poruku, putem Ministarstva od premijera, da će se naš zahtjev ispuniti, odnosno da će se promijeniti iznos sredstava za poljoprivredu - kazao je Pejić.

On je dodao da su poljoprivrednici mnogo očekivali od Strategije razvoja poljoprivrede, s obzirom na to da je to ipak dokument koji je Vlada prihvatila i ocijenila potrebnim, iako nije obavezujući.

-Očekujemo i nadamo se da će premijer napraviti pravi potez i da će se iznos tih sredstava promijeniti – kazao je Pejić podsjećajući da su ranije insistirali na provođenju Strategije i izdvajanju minimalno šest posto od federalnog budžeta za poticaje poljoprivredi u 2008., što je oko 100 do 105 miliona KM - kazao je Pejić.

Dodao je da je u konsultacijama s predstavnicima Ministarstva i povjerenicima Udruženja postignut dogovor kojim traže 71 milion KM, što znači da očekuju povećanje izdvajanja za poljoprivredu u prijedlogu budžeta za minimalo 20 miliona KM i da to bude usvojeno u Parlamentu FBiH.

Razgovarano je i o drugim zahtjevima poljoprivrednika koji su bili djelimično usmjereni prema ministarstvu, kao što su cijene mlijeka i nadoknada šteta zbog suše.

-Tu smo također zadovoljni odnosom Ministarstva koje je napravilo raspodjelu sredstava koje im je Vlada ustupila, na korektan i kvalitatan način. Međutim, četiri miliona KM je nedovoljno da bi se pokrili gubici nastali u ovoj godini u uslovima nekontrolisanog uvoza i poskupljenja, te stupanjem na snagu Sporazuma CEFTA – kazao je Pejić dodajući da njihove procjene pokazuju da je trebalo izdvojiti minimalno oko 7,5 miliona KM.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.