BiH
0

Udruženje poljoprivrednika: Povećati izdvajanja za poticaje za 20 miliona KM

FENA
Udruženje poljoprivrednika u BiH nema primjedbi na rad Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i dosad smo izjavljivali da smo zadovoljni radom Ministarstva spram njihovih mogućnosti, izjavio je danas predsjednik Udruženja poljoprivrednika Miro Pejić nakon sastanka u tom ministarstvu.

Udruženje je danas organiziralo protestni skup poljoprivrednika pred zgradom Vlade FBiH tražeći veća izdvajanja iz budžeta za poticaje u poljoprivredi i pomoć poljoprivrednicima koji su pretrpjeli štetu zbog suše i poskupljenja repromaterijala.

Delegacija Udruženja razgovarala je o ovim zahtjevima s predstavnicima Federalnog ministarstva poljoprivrede.

-Na sastanku u Ministarstvu smo očekivali konkretnije odgovore i poruku, putem Ministarstva od premijera, da će se naš zahtjev ispuniti, odnosno da će se promijeniti iznos sredstava za poljoprivredu - kazao je Pejić.

On je dodao da su poljoprivrednici mnogo očekivali od Strategije razvoja poljoprivrede, s obzirom na to da je to ipak dokument koji je Vlada prihvatila i ocijenila potrebnim, iako nije obavezujući.

-Očekujemo i nadamo se da će premijer napraviti pravi potez i da će se iznos tih sredstava promijeniti – kazao je Pejić podsjećajući da su ranije insistirali na provođenju Strategije i izdvajanju minimalno šest posto od federalnog budžeta za poticaje poljoprivredi u 2008., što je oko 100 do 105 miliona KM - kazao je Pejić.

Dodao je da je u konsultacijama s predstavnicima Ministarstva i povjerenicima Udruženja postignut dogovor kojim traže 71 milion KM, što znači da očekuju povećanje izdvajanja za poljoprivredu u prijedlogu budžeta za minimalo 20 miliona KM i da to bude usvojeno u Parlamentu FBiH.

Razgovarano je i o drugim zahtjevima poljoprivrednika koji su bili djelimično usmjereni prema ministarstvu, kao što su cijene mlijeka i nadoknada šteta zbog suše.

-Tu smo također zadovoljni odnosom Ministarstva koje je napravilo raspodjelu sredstava koje im je Vlada ustupila, na korektan i kvalitatan način. Međutim, četiri miliona KM je nedovoljno da bi se pokrili gubici nastali u ovoj godini u uslovima nekontrolisanog uvoza i poskupljenja, te stupanjem na snagu Sporazuma CEFTA – kazao je Pejić dodajući da njihove procjene pokazuju da je trebalo izdvojiti minimalno oko 7,5 miliona KM.