{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Udruženje poljoprivrednika BiH: Blokirat ćemo granične prijelaze i ponovo postaviti šatore ispred institucija BiH

F
2.6.2008. u 16:08
0
0
Udruženje poljoprivrednika BiH: Blokirat ćemo granične prijelaze i ponovo postaviti šatore ispred institucija BiH
0
Udruženje poljoprivrednika BiH: Blokirat ćemo granične prijelaze i ponovo postaviti šatore ispred institucija BiH
Udruženje poljoprivrednika BiH (UPBiH) uputilo je danas otvoreno pismo zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u kojem zahtjeva da podrže prijedlog zakona o zaštiti domaće poljoprivredne proizvodnje unutar sporazuma CEFTA.
Podsjetili su zastupnike da je Vijeće ministara BiH u četvrtak, 29. maja donijelo odluku o privremenoj obustavi primjene nulte carinske stope po Sporazumu o slobodnoj trgovini između BiH i Srbije i Crne Gore te Republike Hrvatske na određene proizvode iz tih zemalja.

"Unatoč postojanju pomenute odluke koja je donekle štitila određene proizvodnje u BiH bilježili smo stalni porast spoljnotrgovinskog deficita u razmjeni poljoprivredno prehrambenih proizvoda sa istim zemljama, stoga možete samo zamislit koliki će deficit nastati nakon što je Vijeće ministara ukinulo tu odluku", smatraju u Udruženju poljoprivrednika BiH.

Ističu da je, s obzirom na to da je sporazum CEFTA-e na snazi više od šest mjeseci, BiH omogućeno da u skladu sa članom 23bis zaštiti domaću poljoprivrednu proizvodnju unutar tog sporazuma.

"Smatramo da je na tom tragu i prijedlog Zakona o zaštiti domaće poljoprivredne proizvodnje unutar sporazuma CEFTA-e koji će biti na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH 4. juna, a za čije usvajanje očekujemo Vašu podršku. Ukoliko konačno ne poduzmete hitne mjere i ne budete podržali pomenuti Zakon biti ćemo uvjereni da smo mi poljoprivredni proizvođači i poljoprivredna proizvodnja prepušteni sama sebi s toga nam neće preostati ništa drugo nego da radikaliziramo naše proteste, ponovno postavimo "šatorsko naselje" ispred institucija BiH, te izvršimo blokadu graničnih prijelaza", poručuju iz Udruženja poljoprivrednika BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: