BiH
0

Udruženje "Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa" dobitnik nagrade u Kataloniji

FENA
Udruženje "Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa" prošle sedmice je dobilo nagradu LiberPress, koju dodjeljuje katalonsko udruženje "LiberPress France", uz podršku Vlade regije Girona.

Kako je saopćeno iz ovog udruženja, nagrada se dodjeljuje ličnostima i udruženjima koji se svojim radom bore protiv nepravde, te da dokažu kako se ne radi dovoljno na ispravljanju ovih nepravdi.

Predsjednik žirija Carles McCrach rekao je da su Majke enklava Srebrenice i Žepe zaslužile nagradu zbog značajnog rada i predanosti kako bi osudile pasivnost zapada za vrijeme, ali i poslije rata u BiH i za vrijeme genocida u Srebrenici.

One su doprinijele da se neki od ratnih zločinaca danas nalaze u Haagu i da odgovaraju za svoja zlodjela, te svojim radom ne dozvoljavaju da se zaboravi užas u Srebrenici.

Predsjednik Asocijacije "Fotografi za mir", koja je također dobitnik nagrade, kazao je da nikada nijedna nagrada neće biti dovoljna da se prizna vrijednost i hrabrost ovih žena, zahvaljujući kojim još uvijek gori plamen dostojanstva.

Nagradu su pored Majki enklava Srebrenice i Žepe dobili i novinar iz Madrida Enrique Meneses, iranka Marjane Satrapi, asocijacija iz Girone "Fotografi za mir", katalonski režiser Carles Bosch i kantautor Raimon.