|

Udruženje pilota RS-a o drugom incidentu s vladinim avionom

Udruženje pilota RS-a o drugom incidentu s vladinim avionom
0
F
FENA
7.11.2006. u 14:31
0
komentara
0

dijeljenja
Udruženje pilota RS-a o drugom incidentu s vladinim avionom
Udruženje pilota Republike Srpske danas je povodom drugog incidenta s avionom Vlade RS-a u posljednjih 17 dana upozorilo nadležne organe i javnost RS-a na "neprofesionalan, površan i neadekvatan odnos vođe vazduhoplova i direktora Vazduhoplovnog servisa RS-a (VSRS) Sretena Ilića prema ovim incidentima".
U saopćenju Udruženja pilota RS-a, koje je potpisao sekretar Darko Vučić, ističe se da izjave direktora Ilića u današnjim dnevnim novinama, kojima tvrdi da se "ne radi ni o kakavom incidentu, nego o vašem (novinarskom) neshvatanju terminologije i problematike", ozbiljno dovode u pitanje profesionalni i stručni kapacitet Ilića da ispuni dužnosti i obaveze vođe vazduhoplova.

Uz podsjaćanje da se prema Pravilniku za istraživanje vazduhoplovnih incidenata i nesreća, pod incidentom podrazumijeva ,,događaj koji nije nesreća, a vezan je za operacije vazduhoplova, koji utječe ili je mogao utjecati na sigurnost vazduhoplovnih operacija", u saopćenju se navodi da po tome nije tačno da se nije ništa desilo, nego se radi o ,,još jednoj laži i manipulaciji od Ilića, ne samo prema javnosti nego i prema nadležnim vazduhoplovnim institucijama, ali i prema visokim zvaničnicima koje je prevozio".

Udruženje pilota poziva Direkciju za civilno vazduhoplovstvo BiH, kao nadležnu instituciju, da shodno Zakonu i podzakonskim propisima u BiH, ispita okolnosti koje su dovele do učestalih incidenata VSRS-a i o tome obavijesti javnost, uzimajući u obzir ukupan ambijent rada VSRS-a čija je karakteristika nedostatak organizacije i jasno definiranih odgovornosti.

,,Još jednom ističemo da su posljednji incidenti rezultat ozbiljnih propusta u radu VSRS-a u kojem postoji samo jedan zaposleni – Sreten Ilić s višestrukim funkcijama i odgovornostima. Stoga, zahtijevamo od svih nadležnih institucija da preispitaju odgovornost, te stručni i profesionalni kapacitet pilota Sretena Ilića, ne isključujući mogućnost i njegovog razrješenja s funKcije direktora i vođe vazduhoplova", kaže se na kraju saopćenja Udruženja pilota RS-a.

Avion, u kojem su se nalazili premijer Milorad Dodik, predsjednik parlamenta RS-a Igor Radojičić i predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Nikola Špirić, jučer je zbog tehničkog kvara prinudno sletio na banjalučki aerodrom.

Avion je, na putu u Sarajevo, iznad Travnika počeo da gubi snagu i da ponire, a nestalo je i struje. Poslije toga pilot je vratio avion u Banju Luku, gdje je prinudno sletio.

Prije dvije sedmice desio se sličan slučaj po povratku predsjednika Dragana Čavića i premijera RS-a Dodika iz Sarajeva, kada je avion zbog kvara elektronike kružio iznad aerodroma gotovo sat vremena, a potom sletio.

Komentirajući drugi incident s avionom, Dodik je za beogradske medije izjavio da ima povjerenja u pilote i osoblje koje upravlja vladinim avionom, i pored toga što je avion koji ga je prevozio dva puta u petnaest dana morao prinudno da sleti.

"Naravno da biti drugi put u sličnoj situaciji nije nimalo ugodna stvar. Ali, sve se dobro završilo. Cijenim da sve to nije ništa ozbiljno", rekao je Dodik.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.