BiH
0

Udruženje penzionera u BiH protivi se prijedlogu Fonda PIO/MIO o usklađivanju penzija

FENA
Udruženje penzionera u BiH najoštrije se suprotstavlja prijedlogu Fonda PIO/MIO Federacije BiH o usklađivanju penzija u 2008. godini, smatrajući kako on nije u skladu sa odredbama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju FBiH.

Kako se navodi u saopćenju ovog udruženja, menadžment Fonda PIO/MIO predložio je, po samo njima znanim matematičkih formulama, usklađivanje penzija mimo zakonskih odredbi.

Prema ovom prijedlogu, najniža i zajamčena penzija bile bi povećane oko 16,50 posto, a prosječna samo za 7,13 posto, što bi prestavljalo direkto oštećenje najvećeg broja penzionera, odnosno prosječne penzije za 9,5 posto.

Naime, prijedlog Fonda PIO/MIO je da prosječna penzija iznosi 321,29 KM, a sa procentom povećanja od 16,5 posto treba iznositi 349,36 KM, što je novčani iskaz nezakonitog umanjenja od 28,07 KM.

Kako navode u ovom udruženju, ni to nije ukupna šteta penzionerima, jer prosječna penzija po zakonu treba da iznosi 75 posto od prosječno isplaćene plate u prethodnoj godini. Kako je prosječno isplaćena plata u oktobru 2007. godine iznosila 679,14 KM, onda bi prosječna penzija trebala iznositi približno 509,35 KM, a ne predloženih 321,79 KM.

-Ovakav način određivanja penzija je diskriminirajući, a posebno prema penzionerima koje ulaze u kategoriju prosječno isplaćenih penzija, te predstavlja povredu osnovnih ljudskih prava i temeljnih sloboda propisanih Ustavom BiH i Federacije BiH, smatraju u Udruženju penzionera u BiH.

S obzirom na ozbiljnost problema, zahtjevaju od Vlade FBiH i menadžemta Fonda PIO/MIO, a posebno od zakonodavne vlasti u FBiH da ozbiljno razmotre trenutni socijalni status ugrožene penzionerske populacije.

Potrebno je iznaći rješenja kako bi se ublažilo njihovo vrlo teško socijalno stanje, koje je dodatno pogoršano i enormim povećanjem cijena životnih namirnica, komunalnih usluga i energenata, što će dvije trećine penzionera dovesti u ekstremno siromaštvo, a to je negdje oko 250 hiljada članova ovog udruženja.