BiH
0

Udruženje penzionera u BiH: Nema vremena za čekanje

FENA
Udruženje penzionera u BiH smatra da čelnici Zavoda PIO/MIO Federacije BiH ponovo zbunjuju javnost.

Ističu da poslije nedavno iznesenih nejasnih podataka o broju penzionera u FBiH nakon izvršene akcije "potvrde života", te isticanjem cifre prvo od oko 97, pa sada 67 miliona KM koliko navodno Vlada FBiH duguje Zavodu, u javnost se ponovo plasiraju polovične informacije - sada o dugu "firmi" prema Zavodu koji iznosi 400 miliona KM.

U saopćenju Udruženja se navodi kako je i ovaj put "zaboravljeno" reći koje firme su najveći dužnici, njihovu vlasničku strukturu, koliko pojedinačno duguju novca i najvažnije, zašto do sada nisu angažovane nadležne institucije odgovorne za provođenje zakona, kako bi se vratio novac Zavodu PIO/MIO.

"Penzioneri nemaju vremena za čekanje da dužnici sami vrate novac, te od pravnika koji se nalaze na rukovodećim mjestima u Fondu očekuju da se potrude da dugujući iznosi što prije budu vraćeni. Budući da mjesečni fond za isplatu penzija iznosi oko 90 miliona KM, za 400 miliona KM penzionerima bi mogle biti isplaćene 4,5 penzija, a koliko bi nam taj novac značio u ovom vremenu preživljavanja ne treba ni govoriti“, ističe Esad Topalović, predsjednik Udruženja penzionera u BiH.

Ako ne na taj način, dodaje on, dugujući iznosi mogli bi pomoći i za procentualno povećanje penzija koje bi u odnosu na prosječnu plaću u FBiH trebale iznositi oko 470 KM.

U saopćenju se navodi da od novoformirane Vlade FBiH penzioneri očekuju da u prijedlogu budžeta za 2007. godinu predvide dugujuće iznose za beneficirane penzije i ukupno povećanje penzija srazmjerno povećanju troškova života i rastu ličnih dohodaka u FBiH.