BiH
0

Udruženje penzionera u BiH: BiH treba diskont apoteke

FENA
Predsjednik Udruženja penzionera u BiH Esad Topalović smatra da bi, budući da su bh. penzioneri najveći potrošači lijekova u BiH te da samo u tu svrhu mjesečno troše 30 do 50 posto svojih mjesečnih prihoda, svaki grad u BiH trebao imati diskont apoteku u kojoj bi cijene lijekova bile barem za deset posto niže nego u drugim sličnim objektima.

U saopćenju Udruženja penzionera u BiH se navodi da bi ministarstva zdravstva u oba bh. entiteta trebala preuzeti realizaciju ovog projekta jer su zadužene za oblast opskrbe lijekovima bh. građana i za njihovu zdravstvenu sigurnost.

„Poznato je da se penzioneri nalaze na marginama društva i da zbog teškog materijalnog položaja nerijetko dižu ruku na sebe. Uzroci tome su najčešće bolest i bijeda u kojoj živimo. Mada u javnim istupima nadležne osobe iz ministarstva ili javnih apoteka govore kako su lijekovi dostupni svima, pa i penzionerima, javna je tajna da većinu potrebnih lijekova obično moramo platiti. Kada već živimo u državi neosjetljivoj za svoje najranjivije građane, državi koja je i na lijekove uvela PDV, ministre pozivamo da se potrude i omoguće nam da te lijekove dobijemo po pristupačnijim cijenama", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da diskont apoteke postoje u zemljama u okruženju, pa zašto ih ne bi imala i BiH.

"S obzirom na to da znamo koliko su spore državne intervencije ovu ideju preporučujemo i privatnom sektoru jer bi gubitak na zaradi sigurno bio nadoknađen većim obrtom novca. U svakom slučaju ekonomska računica ne bi izostala, a penzionerima bi bilo lakše živjeti “ ističe Topalović.