BiH
0

Udruženje penzionera traži preispitivanje poslovanja PIO-a

FENA
Udruženje penzionera vojnih osiguranika u FBiH podnijelo je danas zahtjev Finansijskoj policiji FBiH za provjeru podataka u vezi s protokom finansijskih sredstava na podračunu vojnih osiguranika, te zakonitosti poslovanja Federalnog zavoda (FZ)PIO u vezi s tim pitanjima.

U podnesku, koji je glavnom inspektoru Finansijske policije FBiH Zuferu Derviševiću uručio predsjednik Udruženja penzionera vojnih osiguranika u FBiH Ismet Harbinja, sadržani su podaci o navodnim nezakonitostima, posebno u pogledu primjene člana 126. Zakona o mirovinskom invalidskom osiguranju, prema kojem su svi doprinosi za penzije vojnih osiguranika uplaćivani na poseban podračun.

"Na temelju naših saznanja do kojih smo došli iz revizorskog izvještaja Ureda za reviziju Vlade FBiH za 2008. godinu, na taj podračun, zaključno s 2007. godinom, uplaćeno je 593 miliona KM", istaknuo je Ismet Harbinja u izjavi za Fenu, izražavajući sumnju da su ta sredstva usmjeravana i kategorijama koje ne pripadaju vojnim osiguranicima.

Naveo je kako prema pokazateljima kojima raspolažu u Udruženju, penzionera - vojnih osiguranika ima manje od 6.000, dok FZ PIO operira s brojnim stanjem od 19.500 takvih osiguranika.

"Da je FZ PIO radio u skladu sa zakonom, odnosno pravilno tumačio pojam vojnih osiguranika bilo bi dovoljno sredstava za narednih 20 godina", ustvrdio je Harbinja.

Kako je prilikom preuzimanja spomenutog podneska istaknuo glavni inspektor Finansijske policije FBiH Zufer Dervišević, ova će institucija, u skladu s vlastitim ovlastima, zatražiti odgovor FZ PIO u vezi s navodima sadržanim u zahtjevu vojnih osiguranika.

"Nakon odgovora FZ PIO sagledat ćemo stanje te utvrditi ima li elemenata odgovornosti i postupiti u skladu s vlastitim nadležnostima", kazao je Dervišević, uz opasku da ne želi prejudicirati mogući epilog.