BiH
0

Udruženje "Obrazovanje gradi BiH" obilježava 15 godina

FENA
Udruženje "Obrazovanje gradi BiH" najavljuje održavanje 10. skupštine i svečanost u povodu 15 godišnjice djelovanja. Istovremeno će biti podijeljene 622 stipendije za maj i juni za 311 djece i mladih.

Iz Udruženja navode da će detalji o tom događaju biti saopšteni na pres-konferenciji 13. juna.

Udruženje "Obrazovanje gradi BiH" od 1994. do 2009. godine uspješno realizuje misiju "Djeca žrtava rata - naša trajna briga". Nastalo je u toku rata s osnovnim ciljem da pruži moralnu i materijalnu pomoć djeci koja su izgubila roditelje, invalidnoj i talentovanoj djeci.

U posljednje četiri godine intenzivno učestvuje u stipendiranju djece romske nacionalne manjine. U 15 godina rada Udruženje "Obrazovanje gradi BiH" stipendiralo je 2.933-oje djece, pri čemu vrijednost stipendija iznosi 2.436.425 KM", navodi se u saopštenju.

Od školske 2005/2006. godine, zahvaljujući Fondu "Otvoreno društvo BiH", Comite Catholique Contra la Faim et pour Developpment, Francuska, i Emmaus, Francuska, stipendirano je 335 srednjoškolaca i studenata romske nacionalne manjine.

Udruženje je organizovalo ljetovanje, boravke u kampovima mira i sudjelovanje na međunarodnim štafetama mira u 14 evropskih i vanevropskih zemalja i u svjetskim metropolama.

U ovim aktivnostima učestvovalo je 2.297 djece i mladih. Udruženje je u godinama iza nas organizovalo više radionica za djecu i njihove roditelje te sudjelovalo u opremanju nastavnim učilima, školskim namještajem, informatičkim sredstvima škola u Bihaću, Sarajevu, Tuzli, Ilijašu, Kupresu, Goraždu, Istočnom Sarajevu, Čajniču, Zenici, Zvorniku, Gornjem Vakufu, Jajcu i Bugojnu.

Aktivnosti Udruženja temelje se na posvećenosti misiji i dosljednosti u realizaciji planova, programa i projekata, saopšteno je.