{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Udruženje nezaposlenih u BiH 15. aprila organizira mirni protest

F
10.4.2014. u 13:40
4
11
Udruženje nezaposlenih u BiH 15. aprila organizira mirni protest
4
Udruženje nezaposlenih u BiH 15. aprila organizira mirni protest
Predsjednik Udruženja nezaposlenih u Bosni i Hercegovini Amir Spaho najavio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da će to udruženje upriličiti mirni protest 15. aprila ispred zgarde Parlamenta FBiH.
Razlozi za protest, kako je naveo, jesu katastrofalna situacija u državi i "užasan odnos" vlasti prema građanima i nezaposlenim osobama.

"Odlučili smo se za taj dan jer će tada biti održana tematska sjednica Parlamenta FBiH o izmjenama Ustava FBiH. Administracija u čitavoj BiH treba biti svedena na minimum i tako ušteđena sredstva usmjerena za zapošljavanje, a to može biti učinjeno jedino izmjenama Ustava", rekao je Spaho.

On je istakao da Udruženje ima više od 1.000 članova, te da će protest koji organiziraju biti miran i bez blokade saobraćaja i institucija.

Koordinator Udruženja Hasan Sejdić pozvao je sve nezaposlene građane i obespravljene radnike i studente da podrže protest, u utorak.

Naglasio je da su nezaposleni najugroženija kategorija stanovništva u BiH jer, osim što nemaju posao, nisu u mogućnosti da dobiju vize i odu na rad u inozemstvo, niti primaju naknade od zavoda za zapošljavanje.

"Tražio sam od direktora Zavoda za zapošljavanje da nezaposlene osobe u evidenciji budu razvrstane na aktivne i pasivne, po njihovom angažmanu u traženju posla, ali to ne može biti urađeno u skladu s važećim zakonima", kazao je Sejdić.

Po njegovom mišljenju, aktivnim bi trebalo smatrati one koji dokažu da su aplicirali za posao, koji su spremni na prekvalifikaciju i preseljenje zbog posla i oni bi trebali dobiti "svu moguću" pomoć od Zavoda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: