BiH
1

Udruženje nezaposlenih: Bh. vlasti ne brinu za nezaposlene

NINA
Udruženje nezaposlenih BiH organiziralo je okrugli stol pod nazivom ''Odgovornost vlasti i uloga države u rješavanju problema nezaposlenih''.

Okrugli stol je organiziran u povodu, kako su kazali, stalne eskalacije broja nezaposlenih.

Prema riječima generalnog sekretara udruženja Jasminke Mujkić, broj nezaposlenih u BiH iznosi 480.000 i svaki dan raste. “Nisu tačni podaci Vlade BiH da broj nezaposlenih iznosi 20 posto. Njima taj broj odgovara, zato su ga i iznijeli kako ništa ne bi više poduzimali po tom pitanju. Vladi BiH nezaposleni nisu prioritetni problem, što se vidi i iz njihova izostanka na ovom skupu”, kazala je Mujkić.

Bili su prisutni mnogi eminentni stručnjaci iz oblasti ekonomije, kao i predstavnici Službe za zapošljavanje.

Konkretni zaključci okruglog stola, a to je sufinanciranje projekata vezano za privredu i industriju, kao i niz drugih projekata, bit će proslijeđeni Vijeću ministara, a pokušat će se doći i do visokog predstavnika kako bi mu predložili izmjene Zakona o posredovanju u zapošljavanju koji se u sadašnjem stanju ne može primijeniti u BiH, dodaje Mujkić.

Stručni suradnik Federalne službe za zapošljavanje Omer Korjenić kazao je da će u idućoj godini biti više projekata za zapošljavanje, među kojima je program tržišta rada, sufinanciranje određenih ciljnih skupina poput skupina mladih koji posjeduju visoku stručnu spremu, program prekvalifikacije, dokvalifikacije i tomu slično.