BiH
0

Udruženje nepušača u BiH traži povećanje poreza na cigarete

FENA
Iako je prošao još jedan međunarodni dan nepušača, niko od nadležnih nije pokazao interes za ovaj problem, saopćeno je danas iz udruženja nepušača u BiH.

Broj ovisnika o pušenju se svaki dan povećava, a zbog niske cijene cigareta one su dostupne i maloljetnicima. U Bosni i Hercegovini prodaja cigareta osobama mlađim od 18 godina je sasvim normalna stvar, a u vezi s tim se niko posebno ne zabrinjava.

Udruženje nepušača u BiH poziva državne vlasti Bosne i Hercegovine da povećaju porez na cigarete.

Osim što bi na ovaj način došlo do boljeg punjenja proračuna, Udruženje nepušača smatra kako bi i jedan dio građana bio prinuđen prestati s kupnjom skupljih cigareta s obzirom na to da su u nas cijene cigareta izrazito niske u odnosu na zemlje u EU i SAD-a.

  • Mi u Udruženju nepušača smatramo da treba usvojiti zakonska rješenja koja omogućuju dodatno punjenje proračuna, čime bi se također smanjio pritisak na Fond za zdravstvo, koji izdvaja ogromna sredstva upravo za liječenje građana oboljelih od karcinoma i drugih bolesti uzrokovanih pušenjem, navodi se u saopćenju.

Ovo udruženje se zalaže za povećanje cijena cigareta i snižavanje cijena lijekova. Sramotno je da građani BiH moraju plaćati visoku cijenu za očuvanje svog zdravlja, a nisku cijenu za njegovo narušavanje. Pasivno pušenje je također ozbiljan problem. Čak i ljudi koji nisu ovisnici, moraju udisati nikotinski dim i time štete svom zdravlju.

  • Ostaje nam samo nadati se kako ćemo do narednog međunarodnog dana nepušača povećati svijest građana o ovom problemu i da će neka druga vlada BiH imati više sluha za ovaj problem, saopćeno je iz Udruženja nepušača.