BiH
72

Udruženje nastavnika historije KS svečano obilježilo Dan državnosti BiH

Klix.ba
Članovi Udruženja nastavnika historije Kantona Sarajevo su u jednom sarajevskom restoranu upriličili svečanu sjednicu povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine. U svečanoj atmosferi, članovi udruženja su razgovarali o ulozi i značaju 25. novembra u državnom i pravnom kontinuitetu BiH.

Razmijenjene su ideje i iskustva u obilježavanju ovog značajnog datuma naše historije u školama. Uz uobičajene školske priredbe, predloženi su i neki drugi načini obilježavanja Dana državnosti, kroz terensku nastavu, obilaske značajnih mjesta koja profiliraju državnost naše domovine. Učenici bi se, na takav način, na licu mjesta upoznavali s važnim činjenicama iz naše prošlosti, što bi bilo svrsihodnije od školskih priredbi.

Svečana sjednica bila je mjesto i prilika da se još jednom istaknu brojne aktivnosti Udruženja u tekućoj godini, a posebno se nije krilo zadovoljstvo postignutim rezultatima iz tih aktivnosti. Tu svakako spada izuzetna organizacija povodom proslave Dana nezavisnosti, posjeta Tunelu spasa učenika sekcija skoro svih sarajevskih srednjih i osnovnih škola, posjeta članova Udruženja gradu Stocu, gostovanja u mnogim radio i TV emisijama i mnoge druge aktivnosti.

Najvećim postignućem ipak istaknuto je vraćanje dva časa historije u osmom razredu, na zadovoljstvo svih nastavnika ali i učenika i roditelja.

Problema i zadataka je svakako još mnogo, ali i naše spremnosti da istrajavamo na dostojanstvu naše profesije, zaključili su članovi Udruženja.