Prvi projekt
59

Udruženje mladih istraživača "Math Solutions" organizuje pripremnu nastavu iz matematike

Klix.ba
Udruženje mladih istraživača "Math Solutions" je osnovano u martu 2018. godine u Sarajevu. Prvi projekat ovog udruženja je održavanje pripremne nastave iz matematike za upis na fakultete.

Pripremna nastava iz matematike počinje 14. aprila 2018. godine, i izvodit će se vikendima u prostorijama sarajevske Druge gimnazije.

"Pripremna nastava je prvenstveno namijenjena učenicima četvrtih razreda srednjih škola koji planiraju upisati neki od tehničkih fakulteta, ali i druge fakultete na kojima se polaže prijemni ispit iz matematike. Također, pripremnu nastavu mogu pohađati i studenti koji žele da utvrde svoje znanje iz elementarne matematike koje je neophodno za polaganje matematičkih predmeta na fakultetima", kazali su nam iz Udruženja Math Solutions.

Predavači na svim navedenim programima su članovi akademskog osoblja sa Katedre za matematiku sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu: viši asistent Mehmed Brkić i asistent Zlatan Tucaković, dok su koordinatori svih programa: dr. Alma Omerspahić i dr. Huse Fatkić, profesori sa Elektrotehničkog, Mašinskog, Građevinskog i Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Trenutno su otvorene prijave za tri programa:

  • Pripremna nastava: ukupan fond časova 30,
  • Viša razina: ukupan fond časova: 65,
  • Osnovna razina: ukupan fond časova: 65.

Plan i program Pripremne nastave od 30 časova je prilagođen potrebama fakulteta koji polaznik želi upisati i nivou znanja matematike koji se na njima traži prilikom upisa. Pripremna nastava je isključivo fokusirana na potrebno predznanje za upis na fakultete. Koordinatori će za svakog polaznika napraviti odabir lekcija iz Osnovne ili Više razine sa ukupnim fondom od 30 časova.

Cilj plana i programa Više razine i Osnovne razine od 65 časova jeste da pored pripreme polaznika za prijemni ispit, polaznici steknu svo neophodno predznanje iz elementarne matematike za studij na željenom fakultetu, s obzirom da prijemni ispiti najčešće ne obuhvataju sve oblasti koje su potrebne na prvoj godini studija jer su velike razlike u predznanjima maturanata u Bosni i Hercegovini.

U srijedu 11. aprila., četvrtak 12. aprila i petak 13. aprila 2018. godine u 19 sati u prostorijama Druge gimnazije će biti održani Ulazni testovi koji imaju za cilj da provjere predznanja polaznika i u navedenim terminima je predviđeno da se polaznici upoznaju sa predavačima i dobiju sve potrebne informacije oko organiziranja nastave.

Sve dodatne informacije možete dobiti na stranici www.mathsolutions.ba, pozivom na broj +387 62 759 172, putem e-maila [email protected], te na Facebook stranici "MathSolutions.BA": www.facebook.com/mathsolutions.ba.