{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Udruženje "Majke Srebrenice i Podrinja" najavljuje "obaranje segregacionih zakona"

F
13.1.2008. u 14:48
0
0
Udruženje "Majke Srebrenice i Podrinja" najavljuje "obaranje segregacionih zakona"
0
Udruženje "Majke Srebrenice i Podrinja" najavljuje "obaranje segregacionih zakona"
Foto Arhiv
Udruženje građana "Majke Srebrenice i Podrinja" upozorava da će, ukoliko visoki predstavnik i institucije zakonodavne, izvršne i sudske vlasti u BiH ne suspendiraju zakone koji se temelje na segregaciji i zadiru u osnovna ljudska prava i slobode, pokrenuti akciju obaranja takvih zakona na Ustavnom sudu BiH ili krenuti prema Vijeću Evrope i sudu u Strasbourgu.
U otvorenom pismu visokom predstavniku u BiH Miroslavu Lajčaku, Predstavničkom domu FBiH, Vladi FBiH i Ustavnom sudu BiH ovo udruženje izražava ogorčenost zbog segregacije koju donosi "zakon po kome neko odlazi u penziju pod povlaštenim uvjetima" i koji je "u potpunoj suprotnosti s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama".

Udruženje smatra nepojmljivim da istovremeno kada najugroženije kategorije stanovništva jedva sastavljaju kraj s krajem, kada polovina bh. populacije traga za bilo kakvim poslom a rudari, građevinski radnici i mnogi koji su život ugradili u stvaranje novih vrijednosti svoje domovine borbu vode kako otići u penziju s gotovo napunjenim punim radnim stažom i ostvariti penziju u visini 250-300 KM, povlašteni pripadnici "neke nepostojeće Vojske BiH" odlaze kao radno najsposobniji dio populacije u penzije, praćene jako visokim otpremninama.

Da tragedija bude veća, mnogi koji uživaju najveće istinski nikad zarađene penzije, rat su proveli puno lagodnije od svakog demobiliziranog borca - stav je Udruženja.

U pismu je ukazano i na to da je, iako faktički BiH ide ka laganoj demilitarizaciji, na prostoru koji je nekad kontrolirala ARBiH, dobrim dijelom na vlasti vojna hunta kojoj enormno visoka penzija služi kao "crkavica" u odnosu na njena ukupna primanja.

- Dok mnogi inženjeri hodaju bez posla, žalosna je činjenica da u mnogim upravnim i nadzornim odborima privrednih subjekata koji su nekad imali najsofisticiraniju proizvodnu tehnologiju sjede „generali" koji nisu bili sposobni ni za posao za koji su se obrazovali. Iz sistema koji je svoje temelje gajio na „diktaturi proleterijata", mi smo, umjesto demokracije kojoj temelj treba da bude vladavina pravednih zakona - istih za sve, dobili „diktaturu povlaštenih nad proleterijatom", kaže se u pismu, uz zahtjev da radi stvaranja prostora mladima za nova radna mjesta svi penzionisani budu zaista penzioneri, a ne primaoci penzije s još nekoliko plaća.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: