Nepravda za Prijedor
96

Udruženje logoraša Mostar: Ovo nije samo presuda Karadžiću, već i tvorevini Republika Srpska

Piše: R. D.
Edin Batlak (Foto: R. D./Klix.ba)
Edin Batlak (Foto: R. D./Klix.ba)
Izircanje presude Radovanu Karadžiću s velikim očekivanjima praćeno je u prostorijama Udruženja logoraša Mostar. Pravomoćna presuda koja izriče doživotni zatvor pozdravljena je, ali je naznačena i njena politička snaga.

Edin Batlak, član Nadzornog odbora Udruženja logoraša Mostar, poslije izricanja presude za medije je kazao kako su osjećaji još uvijek pomiješani.

"Prognozirao sam jučer mogućnost da će biti osuđen na doživotnu kaznu, ali ostaje žal za Prijedor i šest općina koje nisu tretirane kao prostor na kojem je počinjen genocid. Žao mi je jer su tih sedam općina prve u Bosni i Hercegovini koje su doživjele svu bestijalnost i zločine te su bile uvod u dešavanja u Srebrenici 1995. godine", kazao je Batlak.

Emir Hajdarović (Foto: R. D./Klix.ba)
Emir Hajdarović (Foto: R. D./Klix.ba)

Dodao je da je dobra stvar da je Karadžić osuđen na doživotnu kaznu jer ovo nije presuda pojedincu.

"Ovo je presuda i tvorevini koju je Karadžić stvorio, s obzirom na to da je on tvorac entiteta Republika Srpska, njen predsjednik, vrhovni komandant i sve ovo dokazuje da je ovo presuda tvorevini koja se zove Republika Srpska. Ovo mora da bude poruka svim međunarodnim i domaćim političarima da nešto što je stvoreno na genocidu i najtežim zločinima ne može postojati", zaključio je Batlak.

Batlak smatra da će, u slučaju da i poslije ovoga RS nastavi postojati, budućnost Evrope i civiliziranog svijeta biti potpuno ugrožena i neizvjesna.

Emir Hajdarović, predsjednik Udruženja logoraša Mostara, smatra da je ovakva presuda jedina pravedna koja je mogla biti izrečena jer je Karadžić kreator svog zla nastalog u tom periodu.

"Napokon je ispravljena nepravda koja je napravljena prvom presudom i mislim da ova presuda treba biti lekcija za sve buduće generacije, za sve slične velikodržavne projekte", kazao je Hajdarović.