Polemike
3

Udruženje logoraša Mostar: Izabrati novo rukovodstvo Saveza logoraša BiH i tužiti Hrvatsku

Piše: R. D.
Edin Batlak iz Udruženja logoraša Mostar (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Edin Batlak iz Udruženja logoraša Mostar (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na sjednici Upravnog odbora Udruženja logoraša Mostara razmatrana je aktuelna problematika sa posebnim osvrtom na odnos Saveza logoraša u BiH i njenog predsjednika Jasmina Meškovića spram Udruženja logoraša Mostar i općenito populacije bivših logoraša.

"Podrška ogromnog broja naših članova povodom našeg nedavnog saopštenja i javnih istupa naših članova obavezuje nas da istrajemo u rješavanju nagomilanih problema prouzrokovanih samovoljnim i bahatim ponašanjem nelegitimnog predsjednika Saveza logoraša u BiH Jasmina Meškovića", stoji u uvodu saopćenja..

Upravni odbor Udruženja logoraša Mostara je ovom prilikom usvojio i šest zaključaka.

"Obzirom da je prije jedanaest mjeseci Jasminu Meškoviću istekao mandat predsjednika očekujemo i tražimo od predsjednika Skupštine Saveza logoraša u BiH da hitno sazove izbornu Skupštinu gdje bi se izabrao novi predsjednik i rukovodstvo koji će raditi u interesu članstva kroz objedinjavanje svih udruženja napuštajući dosadašnju praksu podjela i koji neće biti zaokupljeni vlastitim materijalnim interesima", traže mostarski logoraši.

Traže i da se do izbora novog predsjednika gospodin Mešković u javnosti ne predstavlja kao predsjednik obzirom na istek predsjedničkog mandata i da prestane sa samovoljnim odlukama bez odlučivanja Upravnog odbora što prakticira već dvije godine i time prestane proizvoditi daljnju štetu članstvu.

"Od nadležnog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike u pismenoj formi zatražiti ćemo obustavu finansiranje Saveza logoraša u BiH sve do izbora legalnog i legitimnog rukovodstva. Privremenom obustavom finansiranja zaustavit će se dosadašnja praksa u kojoj ima puno primjera osnova sumnje nenamjenskog trošenja budžetskih sredstva i nezakonitog rada gospodina Meškovića", traže iz Udruženja logoraša Mostar.

Mostarski logoraši traže od nadležnog tužiteljstava Federacije BiH da ubrza rad po osnovu prijave koju su protiv gospodina Meškovića podnijela pojedina udruženja logoraša iz BiH i članovi Upravnog odbora Saveza logoraša BiH zbog osnova sumnje za zloupotrebu položaja i nezakonit utroška sredstava.

"Pozivamo Jasmina Meškovića i Centar za postkonfliktnu pravdu čiji osnivači su njegov sin i dvoje uposlenika Saveza logoraša u BiH da do izborne skupštine ne poduzimaju nikakve radnje na otvaranju Muzeja genocida u Mostaru. Muzej se ne može otvarati u Mostaru ignorišući najbrojniju logorašku populaciju u Hercegovini, takvo ponašanje Mostarci doživljavaju kao bahato ponašanje i činjenje nove nepravde koja otvara rane logora tzv. Herceg Bosne", stoji u saopćenju.

Kažu kako je Mostaru u interesu imati muzej čiju će jedinstvenu postavku o ratu '92.-'95. javnosti zajednički predstaviti Savez logoraša u BiH, ne privatni centri ili fondacije, u saradnji sa Udruženjem logoraša Mostara i organizacijama u Mostaru koje zagovaraju istinski mir. Takav pristup će omogućiti najbolju postavku i njenu eksploataciju kako to i zaslužuje Mostar kao simbol herojskog otpora fašizmu.

"Insistiramo da se do nove Skupštine Saveza logoraša BiH zaustave sve aktivnosti na pokretanju tužbi protiv Republike Hrvatske u koje svakako moraju biti uključeni legalni i legitimni predstavnici mostarskih logoraša putem Udruženja logoraša Mostara", stoji u saopćenju kojeg potpisuje Upravni odbor Udruženja logoraša Mostar.