BiH
15

Udruženje ljekara porodične medicine FBiH čestitkom skreće pažnju na nedovoljno vrednovanje njihovog posla

Udruženje ljekara porodične medicine FBiH uputilo je u povodu Svjetskog dana porodičnih ljekara čestitku svim ljekarima, svojim saradnicima medicinskim sestrama, tehničarima i svim pacijentima.

Svim pušačima savjetuju da ne počinju pušiti cigarete, a onima koji puše savjetuju da je najviše što mogu učiniti za svoje zdravlje prestanak pušenja, navodi se u saopćenju ovog udruženja.

Oni podsjećaju da je moto kongresa porodičnih ljekara 2014. godine "Ko smo mi?"

Pitanje koje se svako pita, a odgovor dobija kroz nekoliko najznačajnijih tema: Menadžment u gerijatriji - koji i nije svakom tako privlačan, Somatoformni poremećaji - koji izmoriše i ljekare i pacijente, HOPB - neprimjetno rastuća bolest modernog doba i vrlo popularna i neiscrpna tema Dijabetes i komplikacije.

Ljekari kao važan faktor

Udruženje ljekara porodične medicine FBiH skrenulo je ovim putem pažnju javnosti na nedovoljno vrednovanje njihovog posla.

"Kroz sve ove teme da se primijetiti jedna činjenica da su porodični ljekari zauzeli veoma bitan front u kojem se bore da sačuvaju i poboljšaju kvalitet života pacijenata prije nego dođe do teških posljedica, bez obzira što to u ovom trenutku i nije toliko primjetno niti popularno. Popularno je recimo kada hirurg amputira nogu osobi koja je bolovala od dijabetesa, a neprimjetno je kada porodični ljekar dugi niz godina vodi brigu o dijabetičnom stopalu da ne bi došlo do amputacije.

Šta je važnije? Da li uz redovne kontrole i preglede sačuvati organe od komplikacija, noge od amputacije, oči od retinopatije, bubrege od nefropatije ili amputirati nogu, ići na dijalizu, izgubiti vid?!

Popularno je, recimo, kada neurolog dijagnosticira moždani udar – kad to čujemo shvatimo ozbiljnost ovih riječi, a neprimjetno je kada porodični ljekar brine o pacijentu i o tome da li zna sebi dozirati lijekove, da li mu je pritisak regulisan, te ga mjeri pri svakoj posjeti da ne bi došlo do tog ishoda.

Zaštita pacijenata primarna djelatnost

Je li preče spriječiti ili liječiti? Popularno je tražiti i tražiti dijagnostike, propisivati i potrebne i nepotrebne lijekove, te nabijati troškove, a neprimjetno je štedjeti na nepotrebnim lijekovima, štititi pacijenta od nepotrebnih zračenja, pokušati doći do uzroka bolesti kroz detaljnu anamnezu.

Šta je lakše? 'Šutati' pacijenta kao loptu od vrata do vrata, dati mu brzu dijagnozu koje će nas rasteretiti ili umjesto toga razgovarati, ubjeđivati i napokon sarađivati?

Popularno je govoriti o novim pumpicama, smjernicama, studijama, a neprimjetno je kada porodični ljekar govori o prestanku pušenja, pokušava motivirati pacijente i za dalje. Vjerovatno tada ne bi ni došlo do plućnog oboljenja", ističu u saopćenju.

Udruženje dalje navodi: "Koje je jeftinije, razgovor o pušenju ili hemoterapija? Popularno je kada ortoped implantira protezu kuka i tako postane 'veliki doktor', a kada porodični ljekar ode u kućnu posjetu da bi vidio u kojim uslovima živi njegov pacijent, da li je samac, ili da ga savjetuje kako da se kreće u kući, koje mjere da poduzme da ne bi došlo do pada i sl. – sve to je i neprimjetno i nepopularno!? Da li više košta proteza kuka ili revolucionarni rukohvat do kupatila pacijenta kojeg mu je porodični ljekar savjetovao? Nekada se smatralo ludom idejom kada je rečeno da na rukama postoje živa bića koja uzrokuju bolesti i da bi ruke trebalo prati, u što danas niko ne sumnja, pa je čak na svakom odjelu bolnice slikovito opisano kako dezinficirati ruke".

Zasluženo dostojanstvo

Konstatuju da danas ljekari porodične medicine rade nepopularan, za neke i nepoželjan, nažalost i neprimjetan posao, što ne znači da neće u budućnosti biti temelj svih liječenja i napokon pridobiti zasluženo i dostojanstveno svoje mjesto.

"Na pitanje: Ko smo mi i šta je naša budućnost, odgovor glasi: Ljekari porodične medicine, koji danas marljivo rade svoj posao, utemeljitelji su buduće zdrave populacije koja će biti svjesna svoje uloge u očuvanju i poboljšanju psiho-fizičkog zdravlja, u saradnji sa svojim porodičnim ljekarima", istaknuto je u čestitci koju potpisuje specijalizant porodične medicine dr. Zuhal Sancakli Hodžić.