{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Udruženje invalidnih osoba: Manipulacije u komisijama za pitanja boraca i invalida

F
28.8.2007. u 14:15
0
0
Udruženje invalidnih osoba: Manipulacije u komisijama za pitanja boraca i invalida
0
Udruženje invalidnih osoba: Manipulacije u komisijama za pitanja boraca i invalida
Udruženje invalidinih i hendikepiranih osoba u BiH sa ogorčenjem je danas podsjetilo javnost da je Ministarstvo za boračka pitanja Federacije BiH na grub način povrijedilo Odluku o načinu obrazovanja i visini naknade za rad stručnih komisija Vlade FBiH.
Kako se navodi u saopćenju Udruženja kojeg potpisuje predsjednik Aziz Tafro, Ured za reviziju institucija u FBiH utvrdio je kako nije u svim slučajevima ispoštovana pomenuta Odluka, posebno u dijelu objavljivanja formiranih komisija u Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u službenim novinama, tačnog definiranja poslova koje treba da izvrši komisija, kao i izrade cjelovitih zvještaja o izvršenim poslovima.

U izvještajima o radu izvjesnog broja komisija navedeni poslovi koji su rađeni ne odgovaraju poslovima koji su definirani rješenjem o formiranju te komisije. Također, u nekim komisijama bili su angažirani i uposlenici kojima su u opisu poslova njihovih radnih mjesta naznačeni poslovi koje je komisija obavila.

Iz predočenih izvještaja nije se moglo potvrditi vrijeme u kojem su pojedine komisije obavile poslove.

Tokom revizije nije predočena dokumentacija iz koje se može zaključiti da je Ministarstvo izvještavalo poreznu upravu o izvršenim isplatama naknada za rad u komisijama.

Uvidom u predočenu dokumentaciju utvrđeno je da je izvršena isplata naknada sa pripadajućim porezima u iznosu od 138.039,12 KM Komisiji za praćenje realizacije revizije izdanih rješenja o svojstvu, okolnostima i načinu stradanja pripadnika Oružanih snaga i Tijela za vezu za provedbu Ugovora između BiH i Republike Hrvatske, a Poreznoj upravi nije dostavljana Specifikacija o isplati dodatnih primanja.

U Udruženju smatraju zabrinjavajućim da se na takav način troši novac poreznih obveznika Federacije BiH namjenjena invalidima, a da resorni ministar Zahid Crnkić najavljuje još jednu reviziju već urađene revizije invaliditeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: