BiH
0

Udruženje invalidnih i hendikepiranih osoba protiv povećanja plaća

FENA
Udruženje invalidnih i hendikepiranih osoba u BiH smatra uvredljivom odluku Vlade Federacije BiH da federalnim državnim službenicima poveća plaće za 12 posto te da ih povećava svaka tri mjeseca, tako da ih kvartalno usklađuje s rastom prosječne plaće u FBiH.

Ovo udruženje u saopćenju za javnost navodi da povećanjem i onako visokih plaća neefikasne birokratije, Vlada odgovara na vapaje da se ratnim vojnim invalidima povećaju invalidnine koje nisu rasle već četvrtu godinu.

-Ovo je jasna poruka šta joj je cilj i kakav odnos prema ratnim vojnim invalidima ima ova vlada, smatraju u Udruženju invalidnih i hendikepiranih osoba u BiH.

Ističu da je za svoju administraciju Vlada spremna izdvojiti novčana sredstva, iako za to nema pokrića u budžetu Federacije BiH.

Također, pitaju kako je premijer siguran da će na kraju godine Parlament FBiH podržati takav rebalans budžeta kojim će retroaktivno opravdati navedena sredstva, te kako će taj novac Vlada opravdati ako Parlament odbije da podrži takav rebalans.

Udruženje poziva Vladu FBiH da odmah poništi svoj zaključak o povećanju plaća državnim službenicima, te donese drugi kojim će ratnim vojnim invalidima od 1. januara povećati invalidnine za 22 posto, te ih svaka tri mjeseca usklađivati s rastom prosječne plaće u FBiH.

Ratnim vojnim invalidima Udruženje poručuje da se početkom marta pripreme za višednevne proteste pred zgradom Federalne vlade, koji će trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva.