BiH
0

Udruženje internih revizora u BiH apliciralo za članstvo u svjetskom Institutu internih revizora

FENA
Udruženje internih revizora u BiH u julu će najvjerovatnije postati član Međunarodnog instituta internih revizora, što će omogućiti ovoj asocijaciji ravnopravan pristup metodologiji rada na svjetskom nivou u oblasti interne revizije.

Kako je danas izjavila predstavnica ovog udruženja Alma Malinović, već su poduzeti prvi koraci u ovom pravcu, te je Udruženje apliciralo kod Instituta da bi postalo njihova filijala u BiH.

Tim povodom je u Sarajevo doputovao i ovlašteni predstavnik Međunarodnog instituta internih revizora Denis Bergevin, kojem je Udruženje danas organiziralo prezentaciju rada odjela interne revizije javnih preduzeća u BiH.

Bergevin je informiran o radu odjela interne revizije BH Telecoma i KJKP Vodovod i kanalizacija, dok će na sastanku u srijedu biti upoznat i o internoj reviziji budžetskih korisnika.

"On će razmotriti potrebnu zakonsku regulativu u ovoj oblasti i šta eventualno treba da promijenimo u Statutu našeg udruženja, da bismo u julu dobili status privremenog člana, odnosno nezavisne filijale BiH, najavila je Malinović.

Pojasnila je da će pridruživanje Međunarodnom institutu internih revizora omogućiti domaćim stručnjacima u oblasti interne revizije da se oblikuju u skladu s principima rada na svjetskom nivou, zatim učešće BiH na seminarima i simpozijima o internoj reviziji i razmjenu iskustava s kolegama iz cijelog svijeta.

Članstvo u ovom institutu je značajno za BiH, ukoliko stvarno želi ići ususret evropskim integracijama, naglašavaju u Udruženju internih revizora u BiH.

Udruženje internih revizora BiH formirano je u oktobru 2005. godine i sada broji oko 500 članova. U okviru rada Udruženja provedene su već tri generacije obuke ovlaštenih internih revizora.