BiH
0

Udruženje Ilmije protestovalo zbog angažmana Mladićevog saveznika

FENA
Udruženje Ilmije Islamske zajednice u BiH uputilo je pismo Međunarodnom centru za stipendiste Woodrow Wilson u kojem izražava svoju šokiranost i razočarenje njegovim izborom Alexandera Lykourezosa za predsjedavajućeg večere dodjele nagrade Woodrow Wilson zbog njegove javne službe njegovoj svetosti, ekumenskom patrijarhu Bartolomeju I u Atini.

"Iako je uloga Lykourezosa tu minimalna, ona je ipak pod okriljem uvažene američke vladine institucije - Wilson Centra. Stoga, došlo je kao šok što je Lykourezos - advokat i samoproklamovani 'prijatelj' optuženog ratnog zločinca, generala Ratka Mladića - i negator međunarodno priznatog genocida u Srebrenici - povezan u bilo kom svojstvu s Centrom Woodrow Wilson", navodi se u pismu.

"Podsjećamo vas da je Lykourezos javno izražavao svoje prijateljstvo s Ratkom Mladićem, koga je Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju optužio za zločine protiv čovječnosti i genocid. Mladić, koji je još na slobodi i van domašaja međunarodne pravde, bio je zapovjednik snaga bosanskih Srba u Srebrenici, gdje se, sudeći po Međunarodnom sudu pravde dogodio genocid. Događaji u Srebrenici kulminirali su pogubljenjem približno 8.000 civila a pogubljenje je izvršeno na osnovu etničke pripadnosti žrtava", navodi se u pismu Udruženja Ilmije Islamske zajednice u BiH.

Udruženje Ilmije također citira osnivačku izjavu Centra u kojoj se navodi da je "Kongres SAD-a uspostavio Centar 1968. kao zvanični nacionalni spomenik predsjedniku Wilsonu. Za razliku od fizičkih spomenika u nacionalnoj prijestonici, to je živi spomenik čiji rad i stipendiranje odražava ideale i brige Woodrow Wilsona", i izražava duboku zabrinutost odlukom da Lykourezos predsjedava večerom dodjele nagrada Centra.

"Za dobro međunarodne pravde i ugleda vaše institucije, Udruženje Ilmije moli vas da ponovo razmotrite vašu odluku da angažujete Lykourezosa u bilo kakvim aktivnostima Centra Woodrow Wilson" navodi se u pismu Udruženja Ilmije u BiH Centru Woodrow Wilson.