{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Udruženje "Front" o skandaloznom radu CIK-a

S
10.6.2008. u 09:05
0
0
Udruženje "Front" o skandaloznom radu CIK-a
0
Udruženje "Front" o skandaloznom radu CIK-a
Udruženja građana "Front“ upozorava članove Centralne izborne komisije BiH da njihov rad nije u skladu sa zakonima po kojima su dužni raditi, što je skandalozno, posebno u izbornoj godini, kada se zahvaljujući provjerama u CIK-u građanima BiH nude sumnjivi i kompromitirani kandidati, stoji u dopisu iz ovog udruženja.
"Front“ je u više navrata i ranije upozoravao Centralnu izbornu komisiju BiH da u tijelima lokalnih vlasti sjede osobe koje su na transparentan način prekršile Zakon o sukobu interesa, zbog čega je CIK dužan provesti postupak te zabraniti kandidovanje prekršiteljima na bilo koju funkciju u trajanju od četiri godine, te istom zabraniti rad u državnoj službi, izreći novčanu kaznu i oduzeti aktuelni mandat.

Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH ("Sl. glasnik BiH“, broj 33/08) u članu 6. u predzadnjem stavu nalaže da je Centralna izborna komisija BiH dužna u roku od 15 dana donijeti odluku o prestanku mandata, a po saznanju razloga za prestanak mandata dužna je o tome obavijestiti organ vlasti u kojem je izabrani član imao mandat.

I pored konstantnog upozoravanja, članovi CIK-a ne poduzimaju ništa, te ostavljaju mogućnost da se na izborima kandiduju osobe koje su osim kršenja Zakona o sukobu interesa oštetili i budžet općine za više desetina hiljada maraka, što je skandalozno u državi u kojoj čak ni Centralna izborna komisija ne poštuje zakone i čini namjerna krivična djela, stav je Udruženja građana "Front".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: