{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Udruženje "Front" o skandaloznom radu CIK-a

S
10.6.2008. u 09:05
0
0
Udruženje "Front" o skandaloznom radu CIK-a
0
Udruženje "Front" o skandaloznom radu CIK-a
Udruženja građana "Front“ upozorava članove Centralne izborne komisije BiH da njihov rad nije u skladu sa zakonima po kojima su dužni raditi, što je skandalozno, posebno u izbornoj godini, kada se zahvaljujući provjerama u CIK-u građanima BiH nude sumnjivi i kompromitirani kandidati, stoji u dopisu iz ovog udruženja.
"Front“ je u više navrata i ranije upozoravao Centralnu izbornu komisiju BiH da u tijelima lokalnih vlasti sjede osobe koje su na transparentan način prekršile Zakon o sukobu interesa, zbog čega je CIK dužan provesti postupak te zabraniti kandidovanje prekršiteljima na bilo koju funkciju u trajanju od četiri godine, te istom zabraniti rad u državnoj službi, izreći novčanu kaznu i oduzeti aktuelni mandat.

Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH ("Sl. glasnik BiH“, broj 33/08) u članu 6. u predzadnjem stavu nalaže da je Centralna izborna komisija BiH dužna u roku od 15 dana donijeti odluku o prestanku mandata, a po saznanju razloga za prestanak mandata dužna je o tome obavijestiti organ vlasti u kojem je izabrani član imao mandat.

I pored konstantnog upozoravanja, članovi CIK-a ne poduzimaju ništa, te ostavljaju mogućnost da se na izborima kandiduju osobe koje su osim kršenja Zakona o sukobu interesa oštetili i budžet općine za više desetina hiljada maraka, što je skandalozno u državi u kojoj čak ni Centralna izborna komisija ne poštuje zakone i čini namjerna krivična djela, stav je Udruženja građana "Front".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: