Za dostojanstvo
11

Udruženje DRIP se bori za bolji status trudnica i porodilja

Klix.ba
Period trudnoće je najosjetljiviji u životu svake žene. Kada saznaju da se u njima razvija novi život, mnoge žene se suočavaju s brojnim pitanjima i strahovima. Banjalučko udruženje građanki i građana DRIP upravo je i nastalo s ciljem da pomogne trudnicama i porodiljama, informiše ih i pruži im podršku.

U razgovoru za Klix.ba Nataša Gligorić kaže kako trudnicima i porodiljama u Banjoj Luci nedostaju podrška i razumijevanje kada je riječ o trudnoći, porođaju i prvim mjesecima nakon poroda.

"Naše trudnice i porodilje prije svega nemaju adekvatan tretman u porodilištima, u smislu informisanja, poštovanja njihovih želja i dostojanstva. Svjedoci smo da se trudnice žale na vrijeđanja, nad njima se izvode procedure bez toga da se od njih prethodno traži saglasnost, ne objašnjavaju im se prednosti i nedostaci samih procedura koje se vrše nad njima", kazala je Gligorić.

Udruženje DRIP je formirano 2014. godine upravo kako bi promijenilo trenutnu situaciju. Dobilo je ime po medikamentu koji se rutinski koristi za ubrzavanje porođaja, čime se ženi onemogućava prirodan tok porođaja ili mogućnost izbora na prirodan porođaj. Također, kako Gligorić kaže, ono je skraćenica za njihovu ciljanu grupu a to su djeca, roditelji i porodilje.

U anketi koju su radili, a u kojoj je učestvovalo 500 trudnica, 71 posto ih je reklo kako smatra da nisu ostvarile odnos povjerenja i razumijevanja s medicinskim osobljem.

"Trenutno realizujemo posjetu banjalučkom porodilištu kao dan otvorenih vrata porodilišta, gdje trudnice imaju priliku razgovarati s ginekologom, pedijatrom, anesteziologom i babicama, gdje dobijaju odgovore na sva pitanja. Nakon kratkog predavanja s babicom obilaze porodilište. U banjalučkom porodilištu su evidentne promjene, kako u infrastrukturnom, tako i u samom odnosu prema porodiljama na koji kontinuirano stavljamo akcent", rekla je Gligorić.

Članovi udruženja su trudnice i majke, kao i svi građani koji su prepoznali značaj njihove borbe. Već godinu dana organizuju projekt "Razgovaraonica" u okviru kojeg razgovaraju s trudnicama i njihovim partnerima i pružaju im sve potrebne informacije o trudnoći, porođaju i roditeljstvu. Također, rade i na projektu edukacije osobe od povjerenja na porodu, koji je podržalo Ministarstvo porodice i sporta Republike Srpske.

"Kako radimo na promociji prisustva osobe od povjerenja na porodu, u saradnji s Univerzitetskim kliničkim centrom RS smo došli do zaključka da je veoma bitno da osoba koju porodilja odabere da bude s njom na porodu prođe određenu edukaciju kako bi imala što više informacija o svojoj ulozi i načinima na koje može pružiti pomoć i podršku ženi koja se porađa. S obzirom na to da je, zahvaljujući našem kontinuiranom zalaganju, prisustvo osobe od povjerenja sada izvodljivo i pristupačno svim trudnicama, svjedoci smo da je broj zahtjeva za prisustvo znatno povećan", istakla je.

Trenutno rade i na projektu edukacije vršnjačkih savjetnica za dojenje s obzirom na to da ne postoji institucija koja porodiljama pruža podršku dojenja, nakon izlaska iz porodilišta.

"Kako banjalučko porodilište ima status baby friendly, deseti korak baby friendly programa kaže da se trudnice nakon izlaska iz porodilišta upućuju u savjetovalište za dojenje, a u Banjoj Luci takvo savjetovalište ne postoji, a i patronaža u dosadašnjem obliku se ukida. Kako se veliki broj žena susreće s problemima vezanim za dojenje, smatramo da je nužno pružiti im podršku", rekla je Gligorić.

Uskoro planiraju i realizaciju besplatnog pravnog savjetovanja za trudnice i porodilje jer smo svjedoci da su trudnice i porodilje sve češće diskriminisane na radnom mjestu. Sve aktivnosti koje udruženje realizuje možete pratiti putem njihove zvanične Facebook stranice.