BiH
0

Udruženje "Dom" traži od VSTV-a da ispita rad predsjednika Općinskog suda Sarajevo

FENA
Udruženje građana za zaštitu nosilaca stanarskog prava na nacionaliziranim i privatnim stanovima "Dom" pozvalo je sve nosioce stanarskih prava na nacionaliziranim stanovima da se obrate Visokom sudskom i tužilačkom vijeću sa zahtjevom da ispita rad predsjednika Općinskog suda Gorana Salihovića i predsjednice Zemljišnoknjižnog odjela Vermine Hadžihasanović.

Povod za ovakav zahtjev je, kako se navodi u saopćenju ovog udruženja, odluka predsjednika ovog suda da se obustavi uknjižba otkupljenih nacionaliziranih stanova.

Također, "Dom" poziva ove nosioce stanarskog prava da se obrate i Federalnoj agenciji za državne službenike pritužbom na rad državnog službenika, pomoćnika u Federalnom ministarstvu pravde Džemaludina Mutapčića.

Udruženje navodi kako je podnošenje zahtjeva za upis otkupljenih nacionaliziranih stanova dovelo predsjednika Općinskog suda u Sarajevu Gorana Salihovića u profesionalnu zabunu. Nije znao kako se primjenjuju odgovarajuće odredbe zakona, pa je zatražio tumačenje od pomoćnika ministra Mutapčića.

Ovakvo postupanje predsjednika Suda je bilo inspirirano zahtjevom nacionalnih kulturnih društava (Preporod, Napredak, La Benevolencija i Vakufska direkcija) da se ne uknjižavaju otkupljeni stanovi na kojima je utvrđeno njihovo pravo bivših vlasnika.

Kako smatraju u Udruženju "Dom", zahtjev ovih društava je zasnovan na relevantnim odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o otkupu stanova u FBiH, ali je iz potpuno nejasnih tumačenja odredbi ova zabrana protegnuta na sve otkupljene nacionalizirane stanove, odnosno i one čiji bivši vlasnici nisu bila navedena društva.

Udruženje dodaje kako se Mutapčić upustio u tumačenje odredbi Zakona, iako je trebao znati da je ministrica Borjana Krišto u oktobru 2006. odgovorila na dopis jednog građanina da njeno ministarstvo nije nadležno za postupanje po Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o otkupu stanova FBiH.

Iz ovoga proizilazi zaključak da pravna sigurnost ne funkcioniše na ovakav način. Ovakav postupak je velika diskriminacija za nosioce stanarskih prava, a pogotovo kada se zna da su neki nacionalizirani stanovi već uknjiženi pa i prodati, ocjena je u Udruženju "Dom".

Također, podsjećaju da je jedino nadležno tijelo za tumačenje odredbi spomenutog zakona Parlament Federacije BiH, te da bi predsjednik Suda trebao poznavati proceduru koja se primjenjuje u ovakvim slučajevima.

Navode i da se predsjednik Suda uporno odbija sastati s predstavnicima Udruženja, te ističu kako nemogućnost komuniciranja s ovom institucijom nije način na koji bi se nezavisnost pravosuđa trebala očitovati.

Konačno, i predsjednik Salihović i pomoćnik Mutapčić primaju plaću od poreza koji plaćaju i nosioci stanarskih prava na nacionaliziranim stanovima i morali bi pokazati poštovanje prema građanima, ako već ne i veći nivo odgovornosti, stav je Udruženja "Dom".

Nažalost, njegovi postupci nas uvjeravaju ili da se radi o neznanju koje se poslije prikriva arogancijom ili se radi o namjeri koja proizvodi štetne posljedice na građane Sarajeva koji su u ovoj situaciji, a takvih ima nekoliko hiljada, dodaju u Udruženju "Dom".