BiH
0

Udruženje "Dom": Notari naplaćuju previsoke takse

FENA
Uprkos preporuke ministra pravde FBiH Feliksa Vidovića da se ovjera ugovora na otkupljenim nacionaliziranim stanovima nastavi vršiti u općinskim sudovima i zahtjeva Udruženja građana “Dom”, Udruženja “Građanska prava” i načelnika Općine Stari Grad Mustafe Resića da notari za ovjeru ugovora naplaćuju najnižu taksu (30 KM), u Sarajevu su notari počeli ovjeru ugovora po znatno višim cijenama, saopćeno je iz udruženja "Dom".

Udruženje notara nije imalo razumijevanja za tešku materijalnu situaciju građana pa se ovjera naplaćuje od 200 do 300 KM.

Na ovjereni ugovor notari Ljubiša Marković, Nidžara Kapidžić i drugi, u dijelu napomena, upustili su se u avanturu da tumače zakon, "Izmjene i dopune zakona o otkupu stanova", čiji je donosilac Parlament Federacije BiH koji jedini ima to pravo, te daju notarsku poduku o uknjižbi stanova koja neće biti moguća bez zamjenskog stana.

  • Napominjemo da je zadatak notara samo ovjera potpisa, a notarska poduka predstavlja samo podršku nezakonitom radu predsjednika Općinskog suda u Sarajevu Gorana Salihovića. To je nastavak kampanje protiv stanara koji je počeo s bivšim pomoćnikom federalnog ministra pravde, sada notarom, Džemaludinom Mutapčićem, koji je dao protuzakonito tumačenje Izmjena i dopuna Zakona o otkupu stanova na zahtjev predsjednika Općinskog suda Gorana Salihovića koji jedini u Federaciji BiH neće da izvrši ovjeru ugovora i upis u grunt otkupljenih nacionaliziranih stanova, upozorava "Dom" u saopćenju.

Udruženje građana “Dom” je i ranije ukazivalo na kršenje zakona od Gorana Salihovića koji je bio pod istragom Ureda disciplinskog tužioca pri VSTV-u.

  • Ovakvim scenarijem je još jednom potvrđen dogovor interesnih grupa predsjednika Općinskog suda Gorana Salihovića koji je ovim dobio zaštitu notarske komore, a notari priliku da prihoduju oko 690.000 KM umjesto 34.500 KM koliko je potrebno za ovjeru ugovora na Općinskom sudu u Sarajevu, navodi se u saopćenju.

Udruženje "Dom" poziva načelnike općina Centar, Stari Grad i Novo Sarajevo da ne potpisuju ovakve ugovore kojim se ugrožavaju ljudska prava i ravnopravnost građana, a od federalnog ministra pravde Feliksa Vidovića da što prije donese izmjene i dopune Zakona o notarima kojim bi se konačno stalo ukraj nezakonitim radnjama, paušalnim tarifama Notarske komore i samovolji sudije Gorana Salihovića, te da se građanima Sarajeva omogući da ovjeru ugovora za svoje stanove plate isto kao i ostalih 350.000 građana Federacije BiH.