U Sarajevo dovode eksperte
0

FOTO / Udruženje Digi - čuvari kulturnog naslijeđa BiH u digitalnoj formi

Piše: Adisa Pobrić
Iz potrebe za zaštitom i očuvanjem materijalnog i nematerijalnog kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine u digitalnom obliku, u septembru 2010. godine osnovano je Udruženje za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine Digi.ba, sa sjedištem u Sarajevu. Sa članicom Nadzornog odbora Udruženja Aidom Sadžak razgovarali smo o projektima i planovima Udruženja, koje je domaćin prve ljetne škole u okviru projekta Transnacionalne mreže virtuelnih muzeja (V-MUST) u našoj regiji.
Virtuelni muzej Svrzina kuća
Virtuelni muzej Svrzina kuća
"U Sarajevo ćemo od 24. do 28. juna dovesti eksperte V-MUST konzorcija te omogućiti zainteresovanim polaznicima da besplatno pohađaju petodnevnu školu i upoznaju se sa svijetom 3D tehnologije i tehnologije takozvanog digitalnog storytellinga za aplikacije virtuelnih muzeja", izjavila je Sadžak za Klix.ba i dodala da očekuju dolazak polaznika iz regije, ali i šire.

Na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu već godinama se bave istraživanjem iz oblasti virtuelne rekonstrukcije i digitalizacije kulturnog naslijeđa. Oni su zajedno sa firmom 5D-CADD osmislili veliki broj projekata digitalizacije kulturne baštine BiH i bili inicijatori ideje o osnivanju Udruženja Digi.ba, koje trenutno ima 15 članova.

"Želja osnivača je bila da se uvežu profesionalci iz različitih oblasti: ICT eksperti, arhitekti, novinari, ekonomisti, eksperti iz oblasti kulture, kulturnog menadžmenta i drugi, koji će, svaki na svoj način, doprinijeti zaštiti objekata i elemenata kulturnog naslijeđa i njihovom oživljavanju u svijesti ljudi. Objekti u digitalnom obliku ostat će sačuvani za nove generacije bez bojazni od oštećenja ili potpunih uništenja kakva su se dešavala u proteklom ratu u BiH", kaže naša sagovornica.

Iza Digi.ba je mnoštvo projekata, a jedan od njih je i virtuelna prezentacija izložbe "Opkoljeno Sarajevo" Historijskog muzeja, koja prikazuje predmete koje su građani Sarajeva koristili u toku troipogodišnje opsade grada od 1992. do 1995. godine.

"Veliki broj projekata urađen je zahvaljujući entuzijazmu dr. Selme Rizvić, bez finansijskih sredstava, a kroz laboratorijske vježbe studenata treće godine Odsjeka za informatiku i računarstvo ETF-a na predmetu Računarska grafika. Jedan od najvažnijih takvih projekata, koji je izazvao i najveću pažnju javnosti, je Sarajevski ratni predmeti, u okviru kojeg je kreirana virtuelna prezentacija izložbe Opkoljeno Sarajevo. Naročito smo ponosni na činjenicu da su nam takvi projekti, realizovani bez finansijskih sredstava, donijeli priznanje Evropske zajednice virtuelnog kulturno-historijskog naslijeđa pozivom u konzorcij V-MUST projekta, velikog međunarodnog projekta mreže virtuelnih muzeja koji finansira Evropska unije kroz svoj sedmi okvirni projekt Fp7 programme. ETF je jedan od 18 partnera iz 13 zemalja", objasnila je Sadžak.

Virtuelni muzej Sarajevski ratni predmeti
Virtuelni muzej Sarajevski ratni predmeti

Javnost je veoma pozitivno reagovala na njihov rad, jer im je omogućio pristup muzejima i muzejskoj građi putem internetskih prezentacija, kao i to da vide objekte, koji su nekada postojali u našoj zemlji, u njihovom originalnom izdanju i na originalnoj lokaciji. Kustosi muzeja su pokazali zainteresovanost za učenje novih tehnologija koje će im pomoći da unaprijede svoje muzejske postavke, a prema riječima članice Nadzornog odbora Udruženja Digi.ba, oni već koriste mogućnosti treninga koje nudi projekt V-MUST, čiji je jedan od ciljeva stvaranje novog kadra - digitalnih kustosa.

U ovom udruženju se mogu pohvaliti i odličnom saradnjom s kolegama iz regije.

"Uključeni smo u organizaciju South Eastern European Digitization Initiative (SEEDI), koja se bavi ovom tematikom u jugoistočnoj Evropi. Svake godine s kolegama iz Srbije i Hrvatske učestvujemo u organizaciji naučne konferencije koju organizuje SEEDI, a zajedno apliciramo i na projekte EU", kaže Sadžak.

Na pitanje jesu li institucije kulture kod nas dovoljno otvorene prema javnosti, Sadžak odgovara da je najveći problem u nedostatku novca koji bi se uložio u uvođenje modernih tehnologija institucija kulture.

"Naši projekti i internet prezentacije svakako doprinose lakšem pristupu njihovim arhivima širokom krugu posjetilaca, kako domaćih, tako i inozemnih", ističe naša sagovornica i dodaje da se mediji kulturom bave površno, na nivou dnevnog izvještavanja, te da nema dovoljno kulturnih i obrazovnih programa.

Multimedijalna 3D prezentacija butmirske neolitske kulture
Multimedijalna 3D prezentacija butmirske neolitske kulture

Digi.ba utire put stvaranju nacionalnog centra za digitalizaciju, kakav naprimjer postoji u Srbiji.

"Naš je cilj da Digi napravimo centrom znanja i opreme za digitalnu kulturnu baštinu te da to znanje i oprema budu na raspolaganju kulturnim institucijama", poručila je Aida Sadžak iz Udruženja za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine Digi.ba.