BiH
12

Udruženje Bistro: Rijeka Bosna je postala mjesto pražnjenja septičkih jama

FENA
Rijeka Bosna postala je mjesto pražnjenja septičkih jama, tvrde predstavnici Udruženja ribolovaca Bistro! iz Sarajeva.

"Mi, ribolovci, često smo svjedoci bahatog ponašanja prema vodama, kako pojedinaca, tako i privrednih subjekata, ali i nadležnih institucija u smislu nečinjenja ništa u zaštiti voda od spomenutih zagađivača", kazali su iz tog udruženja za Agenciju Fena povodom svakodnevnog zagađivanja vodnih područja koja su im dodijeljena na korištenje.

Tvrde da je svrha rijeke Bosne za nesavjesne pojedince mjesto za odlaganje smeća koje kada voda nadođe odnese nizvodno.

Tako, navode, na više mjesta na rijeci Bosni na ribolovnom području šest, a to su vode na teritoriji općine Ilijaš, koje je Udruženju dodijelilo Ministarstvo privrede KS-a, postoje takozvane "rupe", mjesta s vertikalnom obalom gdje se smeće jednostavno istresa uz rijeku i čeka viši vodostaj koji to smeće preseli nekome nizvodno.

Sve štale sa stokom su izgrađene uz rijeke i sve stajske otpadne vode idu direktno u rijeke. Sve farme pilića su, također izgrađene uz rijeku.

"Potok Gnionica koji je nama pripao kao ribolovna voda je otvorena kanalizacija na koji je, nezvanični podatak, priključeno oko 1.200 domaćinstava, a sve to završi u rijeci Bosni", istakli su.

Naglasili su da je mali broj onih koji imaju septičke jame i koji plaćaju pražnjenje i odvoz fekalija iz septičkih jama firmama koje su certificirane za taj posao.

Međutim, bili su svjedoci da i te fekalije opet završe u rijeci Bosni.