BiH
32

Udruženje "Biću ti prijatelj" nagrađuje škole u KS: Traži se najinkluzivnija ideja

Klix.ba
Udruženje "Biću ti prijatelj" pokrenulo je projekat pod nazivom "Promocija prava na inkluzivno obrazovanje-podrška uključivanju djece s teškoćama u razvoju u obrazovni sistem".

"Cilj je pružiti podršku djeci s teškoćama u razvoju u uključivanju u redovni obrazovni sistem dodjelom novčanih sredstava osnovnim i srednjim školama za realizaciju dobrih inkluzivnih ideja. Primjer inkluzivnih ideja su uklanjanje arhitektonskih barijera, stručno usavršavanje nastavnog kadra u posebnom radu sa djecom sa teškoćama u razvoju, nabavka adekvatne metodičko-didaktičke opreme koja bi u velikoj mjeri olakšala pohađanje redovne nastave djeci sa teškoćama te druge inkluzivne ideje i sl", rekla je Aida Jusufović, predsjednica skupštine ovog udruženja.

Osnovne i srednje škole s područja Kantona Sarajevo mogu se prijaviti za učešće putem email adresa [email protected] i [email protected]. Prijava treba da sadrži naziv škole, naziv općine u kojoj se nalazi, broj djece s teškoćama u razvoju koja pohađaju redovnu nastavu i prijedlog dobre inkluzivne ideje.

Komisija od tri člana udruženja će ocijeniti i izabrati najinkluzivniju ideju tri škole i dodijeliti novčana sredstva za njenu realizaciju. Javni poziv je otvoren do 1. maja ove godine, a dodjela nagrada bit će izvršena 17. maja u domu mladih Sarajevo s početkom u 17 sati.

"Da bismo realizirali ovaj projekat potrebna nam je finansijska podrška privrednog sektora, kompanija, općina, ministarstava i fondacija, te ih ovim putem pozivamo da prepoznaju značaj ovog projekta i učestvuju u njegovoj realizaciji jer je namijenjen izuzetno bitnim članovima naše društvene zajednice - djeci teškoćama u razvoju", kazala je Jusufović.

Sve dodatne informacije možete dobiti na brojeve telefona 062 656 930 i 062 370 035.