BiH
0

Udruženje BH novinari zabrinuti prijetnjama

FENA
Udruženje BH novinari izražava zabrinutost zbog prijetnji upućenih jednom broju medija u Sarajevu koji su svoje slušatelje i čitatelje nepristrasno i uz puno poštivanje etičkih standarda informirali o događajima u vezi sa Qeer Sarajevo festivalom.

Upućivanje prijetećih pisama redakcijama eFM Studentskog radija, Radio Sarajeva, BH radija 1 i magazina Dani, kako se navodi u saopćenju Udruženja BH novinari, 'predstavlja veoma opasan napad na slobodu izražavanja i pravo medija da informiraju građane o aktualnim zbivanjima i događajima od interesa za bh. javnost'.

Po svom sadržaju i veoma grubim i otvorenim prijetnjama, kako se dodaje u saopćenju, ta su pisma atak i na ličnu sigurnost uposlenika u rečenim medijima, sigurnost članova njihovih porodica i njihove imovine.

Udruženje, zbog straha za živote svojih kolega novinara i njihovih porodica te zbog sve češćih ataka na slobodu izražavanja u Bosni i Hercegovini i prava seksulanih i rodnih manjina na slobodno djelovanje, zahtjeva od nadležnih policijskih organa da hitno istraže sve okolnosti u vezi sa slanjem prijetećih pisama i utvrde ko su njihovi autori i pošiljaoci.

  • Javnost u BiH i Sarajevu mora u najskorije vrijeme biti obaviještena o nalazima ove istrage i imenima onih koji su slali prijeteća pisma. Tražimo, također, od zvanično registriranih boračkih udruženja iz Sarajeva da se javno odgrade od prijetećih pisama i njihovog sadržaja. Istovremeno, izražavamo ljudsku podršku i profesionalnu solidarnost našim kolegama u eFM Studentskom radiju, Radio Sarajevu, BH radiju 1 i magazinu Dani, uz nadu da će profesionalno i objektivno nastaviti izvještavati o budućem Qeer Sarajevo festivalu, bez posljedice po svoje i živote svojih najbližih, kaže se u saopćenju Udruženja BH novinari.