Reagovanje
0

Udruženje BH novinari osuđuje napad na novinara Bajića

FENA
Udruženje/Udruga BH novinari najoštrije osuđuje postupak predsjednika Udruženja poljoprivrednika Republike Srpske (RS) Vladimira Usorca koji je verbalno napao Slavišu Bajića, novinara Alternativne televizije Banjaluka, prijeteći mu, u telefonskom razgovoru, da će ga "zalijepiti za asfalt", pritom psujući i izgovarajući uvrede i vulgarne izraze, saopćio je danas Upravni odbor novinarskog udruženja.

Udruženje i Linija za pomoć novinarima odlučno zahtijevaju od nadležnih da ovakve izgrednike najoštrije sankcionišu kako bi konačno prestali pritisci na novinare, koji ih onemogućavaju u profesionalnom radu.

Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima će obavijestiti Međunarodnu federaciju novinara i sve nadležne institucije i organe o ovom nemilom događaju i zahtijevati hitnu reakciju, saopćeno je.

Incident se dogodio nakon što je Bajić uradio TV prilog o gradnji farme vrijedne dva miliona KM na imanju Vladimira Usorca, odnosno o posjeti premijera RS-a Aleksandra Džombića i ministra poljoprivrede Miroslava Milovanovića ovom imanju.

Bajić je prilog uradio po svim pravilima profesije ne ogriješivši se o kodeks i zakone niti o pravila dobrog ukusa, izvještavajući nepristrasno i dajući priliku Usorcu da odgovori na njegova pitanja te prenoseći korektno nejgovu izjavu, saopćeno je.

"Kolega Bajić je podsjetio Usorca da je prije izvjesnog vremena rekao da će premijera Džombića 'provozati u gepeku' zbog dugova entitetskog resornog Ministarstva poljoprivrednicima za podsticaje. Usorcu se očigledno nisu dopala pitanja i zbog toga je telefonom prijetio novinaru i vrijeđao ga, što predstavlja najgrublje kršenje prava na slobodu javne riječi i profesionalnog izvještavanja", saopćilo je Udruženja/udruga BH novinari.