{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Udruženje BH novinari osudilo napad na novinara Nevresa Dedića

F
22.9.2010. u 18:23
0
1
Udruženje BH novinari osudilo napad na novinara Nevresa Dedića
0
Udruženje BH novinari osudilo napad na novinara Nevresa Dedića
Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima osudilo je fizički napad na novinara Nevresa Dedića, dopisnika Dnevnog lista iz Stoca, "na kojeg je nasrnuo muškarac u lokalnim krugovima poznat po kriminalnim radnjama, te ga pokušao zadaviti naočigled grupe policajaca".
"Novinar Nevres Dedić napadnut je na radnom zadatku, dok je pokušavao snimiti rad policajaca i pretres jednog trgovačkog objekta u Stocu. Iako se prethodno legitimisao i upoznao policajce s profesionalnim namjerama, na njega je grubo nasrnuo kriminalac, ugrozio njegov život i oštetio profesionalnu novinarsku opremu," navodi se.

U saopćenju Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari navodi se da tom prilikom policajci Policijske uprave Herecegovačko-neretvanskog kantona nisu adekvatno reagirali da bi zaštitili Dedića te spriječili ovaj grubi atak na njegov život.

"Ovakvo ponašanje smatramo nedopustivim budući da se u Preporukama OSCE-a o ponašanju policije prema novinarima jasno naglašava da policajci moraju zaštititi novinare tokom obavljanja profesionalnih zadataka.

"Uz podršku kolegi Nevresu Dediću, istovremeno upućujemo javni protest Upravi policije Hercegovačko-neretvanskog kantona i zahtijevamo adekvatno procesuiranje tog slučaja te javno očitovanje o izostanku zaštite novinara na radnom zadatku", ističe se iz Udruženja.

Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima obavijestit će o napadu na novinara Nevresa Dedića IFJ i druge međunarodne organizacije za zaštitu prava novinara na slobodan rad, te međunarodne policijske snage u okviru EUPM misije u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: