BiH
0

Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima: Pismo UO BHRT-a

FENA
Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima podsjeća članove Upravnog odbora BHRT da su prije dvije godine preuzeli statutarne i zakonske obaveze dobrog i učinkovitog upravljanja tom medijskom kućom i upozorava ih da bi bilo krajnje vrijeme da preuzete dužnosti počnu obavljati profesionalno zakonito.
  • Bilo bi krajnje vrijeme da preuzete dužnosti konačno počnete i obavljati profesionalno i zakonito, bez unošenja vaših političkih i drugih opredjeljenja, navodi se u pismu upućeno Upravnom odboru BHRT-a.

Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima će, kako se navodi, u skladu sa svojim ovlastima, poduzeti sve mjere "za sprečavanje destrukcije BHRT što uključuje i zahtjev za hitno uključivanje Ureda visokog predstavnika koji u svom mandatu još ima obavezu konačne uspostave i funkcioniranja PBS".

  • Udruženje BH Novinari i Linija za pomoć novinarima ovo će pismo poslati i međunarodnim organizacijama za zaštitu slobode izražavanja i vrijednosti sistema javnog informiranja kao poziv za njihovo direktno uključivanje i sankcioniranje onih koji sprečavaju provođenje Zakona o PBS, navodi se u pismu što ga je potpisala generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić.