BiH
0

Udruženje "BH novinari" i linija za pomoć novinarima osudili napad na direktora "Vijesti"

FENA
Udruženje/udruga "BH novinari" i Linija za pomoć novinarima uputili su danas pismo direktoru lista "Vijesti" iz Podgorice Željki Ivanoviću u kojem izražavaju najdublje žaljenje zbog brutalnog napada na njega i povreda koje su mu tom prilikom nanesene.

U pismu se navodi kako su Udruga i Linija za pomoć novinarima zgroženi nad činjenicom da je napad na Ivanovića izvršen nakon proslave desetogodišnjice izlaska "Vijesti" te na mjestu na kojem je već ubijen jedan novinar i pretučen poznati crnogorski književnik.

"Znakovit je, dakle, izbor vremena i mjesta za fizički obračun sa Vama. On u sebi krije naručioce ovog napada, ali i pokušaj zaustavljanja Vašeg profesionalnog rada, kao i neovisnog i objektivnog pisanja "Vijesti". Duboko smo ubijeđeni da Vas ovaj napad neće zaustaviti u Vašem radu i objelodanjivanju kriminalnih radnji nove crnogorske elite", poručuje se u pismu.

Ocjenjuje se kako Ivanoviću Udruga i Linija u ovom trenutku mogu pomoći na način da se profesionalno i ljudski solidarišu sa njim te pruže podršku listu "Vijesti" i kolegama novinarima u odbrani slobode medija i profesionalnog novinarstva u Crnoj Gori.

Također, najavljeno je i obraćanje protestnim pismima i zahtjevom za otkrivanje počinilaca tog brutalnog čina najodgovornijim liderima u Crnoj Gori, uključujući i predsjednika Filipa Vujanovića.

Udruženje/udruga BH novinari pozvalo je novinare i novinarske asocijacije iz cijelog regiona da dignu svoj glas protiv fizičkih i drugih napada na novinare, te da se zajednički suprotstave vladajućim elitama i kriminalcima u njihovim redovima.

"Oni su se već odavno ujedinili i međusobno, preko granica surađuju. Krajnje je vrijeme da novinari i mediji počnu sarađivati i solidarno se boriti za slobodu javne riječi u ovom dijelu Evrope", stoji u pismu.