BiH
0

Udruženje bh. invalida: Kraj strpljenju ratnih vojnih invalida

FENA
Poslije odluke Vlade Federacije BiH da visina invalidnina za ratne vojne invalide i u februaru ostane nepromijenjena Udruženje invalidnih i hendikepiranih osoba u BiH oglasilo se saopćenjem za javnost u kojem konstatuje da je strpljenju ratnih vojnih invalida kraj.

"Ova vlada Federacije ogušila se na zahtjeve našeg udruženja za donošenje strategije o invaliditetu, za zapošljavanje invalida, za omogućavanje testiranja na hepatitis C, na liječenje i pomoć u školovanju invalidne djece i na zahjtev za usklađivanje rasta invalidnina s rastom prosječnog ličnog dohotka", navodi se.

Upozoravali smo Vladu, navode iz Udruženja, da je od 1. januara 2005. godine prosječna plaća u Federaciji BiH porasla za 21 posto, a da invalidnine za ratne vojne invalide ne samo da nisu povećavane pune tri godine već da su čak smanjivane isplatom s koeficijentom umanjenim za 0,3 posto.

"Ni uvođenje PDV-a, ni budžetski suficit nisu Vladu mogle odobrovoljiti da poveća invalidnine za najugroženiju populaciju u Federaciji BiH", ističe se.

Iz Udruženja navode da je posljednji val poskupljenja osnovnih životnih namirnica imao poguban utjecaj na standard porodica ratnih vojnih invalida, te ih doveo u veoma tešku situaciju koja se više ne može trpjeti.

"Ukoliko Vlada Federacije BiH ne donese odluku da invalidnine za mart ove godine poveća za 22 posto koliko su rasle plaće od 1. januara 2005. godine čeka nas nemirno proljeće. Invalidima je već isteklo strpljenje tako da najavljujemo masovne proteste na kojima ćemo izboriti svoja legitimna prava. Još jednom ističemo da ratna vojna inavlidnina nije socijalna pomoć već materijalno obeštećenje za tjelesno oštećenje, tako da mi imamo legitimno pravo da od Vlade Federacije tražimo da nam putem invalidnine naknadi štetu", ističe se u saopćenju što ga je potpisao predsjednik Udruženja Aziz Tafro.