BiH
0

Udruženje antifašista općine Stari Grad počelo s obilježavanjem 6. aprila

FENA
Sarajevo
Sarajevo
U organizaciji Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u općini Stari Grad Sarajevo danas je posjetom Šehidskom mezarju Kovači počeo program obilježavanja 6. aprila, Dana oslobođenja Sarajeva.

Predsjednik ovoga udruženja Mirsad Hajdar kazao je kako je ovo manifestacija koja se već tradicionalno održava 63. put , a 5. aprila počinje iz razloga što je to datum kada su 1945. godine prve borbene jedinice 16. muslimanske narodnooslobodilačke udarne brigade, preko Vratnika, ušle u Sarajevo i u sadjejstvu s drugim brigadama 6. aprila oslobodile grad.

Nakon polaganja vijenaca i cvijeća na mezarje Kovači, prisutni antifašisti koji su učestvovali u oslobađanju Sarajeva, građani Sarajeva i gosti iz drugih gradova BiH, prisustvovali su polaganju cvijeća i vijenaca na spomen-ploču narodnom heroju Mustafi Dovadžiji u krugu Vatrogasnog društva Vratnik, te na spomen-obilježje za poginule borce 1992-1995 godine na Vratnik mejdanu. Nakon toga, uslijedila je posjeta Višegradskoj kapiji gdje je upriličen prikladan zabavno-kulturni program, a zatim je u prostorijama OŠ 'Hamdija Kreševljaković' upriličeno druženje boraca -osloboditelja Sarajeva sa građanima.