Dan državnosti
13

Udruženje antifašista: Ne možemo dopustiti da politička klasa tjera mlade iz zemlje

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Udruženje antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Općine Stari Grad večeras je u Sarajevu organiziralo Akademiju na kojoj je profesor Filozofskog fakulteta Husnija Kanberović ukazao na značaj Dana državnosti i 74. godišnjicu ZAVNOBiH-a.

"Domovina je nešto gdje se čovjek osjeća dobro, zadovoljno, gdje može da živi i radi. Za takvu državu se vrijedi zalagati", istakao je Kanberović.

Osvrnuo se da građani nemaju problem s BiH kao svojom domovinom, nego više s političkim klasama, koje čine sve da bi mladi ljudi iz ove zemlje otišli.

"Mi ne možemo dopustiti da politička klasa koja veoma dobro živi u ovoj zemlji otjera mlade ljude. Moramo se zalagati za njihov ostanak jer će vladajuće političke klase proći kao i sve druge, a naša domovina će opstati i za nju se vrijedi snažno boriti", poručio je Kanberović.

Prisutnima na Akademiji ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo istakao je da ono što su radili partizani kroz svoju borbu protiv fašizma nastavili su naše patriote od 1992. do 1995. godine, koji su odbranili BiH.

"Važno je da se antifašizam širi. Nije to ni politička partija ni udruženje, već pokret koji čuva ovu državu", zaključio je Fišo.

U svečanom programu na Akademiji učestvovali su učenici Prve gimnazije, osnovnih škola “Edhem Mulabdić” i “Vrhbosna”, članovi Udruženja sevdalija, Centra za zdravo starenje Novo Sarajevo i Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Općine Stari Grad.