Nakon klizišta
41

Udruženje antifašista BiH ponudilo pomoć u obnovi Nacionalnog parka Sutjeska

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Nakon pojave velikog klizišta na Tjentištu koje je ugrozilo spomen-kosturnicu u dolini heroja i jedan od najljepših spomenika antifašističkoj borbi na području bivše Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu, na lokalitetu Tjentišta, stigle su ekipe stručnjaka iz Instituta za urbanizam, gradjevinarstvo i ekologiju RS-a.

Stručnjaci analiziraju stanje s ciljem poduzimanja hitnih mjera na zaustavljanju klizišta.

Procjena je kako je do pomjeranja tla došlo zbog obilnih padavina i izbijanja površinskih voda koje su začepile odvodne cijevi za protok viška vode ispod kompleksa.

Podsjetimo da je jučer oko 11 sati došlo do pomjeranja ogromnih količina zemljišta, a desna strana stepeništa prema centralnom spomeniku je skroz prekinuta. Klizište se pojavilo na oko 15 metara od spomen-kosturnice.

Nakon jučerašnjeg šoka, situacija na Tjentištu se postepeno stabilizuje. Obavješteni su Civilna zaštita RS i nadležna Ministarstvo u Vladi RS, a ekipe na terenu rade na procjeni stanja i mjera za zaštitu spomenika i sanaciju pričinjene štete.

Sličan događaj zabilježen je osamdesetih godina, ali je tada klizište bilo mnogo manjih dimenzija. Iz Nacionalnog parka Sutjeska uputili su apele svim relevantnim institucijama da upute podršku i pomoć na ovo područje te da se sačuva spomen obilježje na Tjentištu kao najsvjetliji dio zajedničke prošlosti.

Tjentište je obišla i delegacija antifašista na čelu sa doktorom Bakirom Nakašom, predsjednikom Udruženja antifašista BiH kako bi sa direktorom Nacionalnog parka Dejanom Pavlovićem razgovarao o načinima pomoći.