Oštra reakcija
33

Udruženja žrtava u BiH: Zabraniti predstavljanje sramotne knjige Bulatović

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je aktuelni načelnik Srebrenice Mladen Grujičić najavio da će 7. jula u Srebrenici biti održano veče sa Ljiljanom Bulatović i predstavljanje knjige "Srebrenica Laž i podvala srpskom narodu", udruženja žrtava iz BiH, a posebno iz Srebrenice, izražavaju svoju ogorčenost ponašanjem načelnika, koji u najtežim danima za preživjele žrtve srebreničkog genocida, po ko zna koji put, ponavlja isti scenarij negiranja dokazanih činjenica, a posebno istrajno vrijeđanje preživjelih žrtava genocida.

Zahtijevaju od načelnika Srebrenice, domaćih institucija i međunarodne zajednice da spriječe održavanje promocije koja se dešava u vrijeme najtežih dana za preživjele žrtve srebreničkog genocida, samo četiri dana uoči održavanja kolektivne dženaze u Srebrenici.

Podsjećaju sve predstavnike vlasti da će ove godine, dvadeset dvije godine nakon počinjenja genocida biti ukopano sedamdeset osoba, od kojih je sedam bilo maloljetno u vrijeme kada su najsvirepije ubijeni.

"Dok mi skupljamo kosti naših najmilijih koje su rasute po masovnim grobnicama širom Podrinja načelnik Grujičič iz opštinskog bužeta finansira promociju knjige Ljiljane Bulatović koja negira ono što je njoj i cijeloj svjetskoj javnosti ispred očiju. Stoga zahtijevamo da se ova promocija, podjednako sramotna za Srbe kao i za cijelu BiH, otkaže bez ikakvog odlaganja", navodi se u saopćenju.

Udruženja žrtava iz BiH: Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa, Udruženje žrtva i svjedoka genocida, Udruženje žena - žrtva rata, Udruženje Žena Podrinja-Bratunac, 5. Udruženje građana za pravdu mir i povratak, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, Udruženje porodica nestalih općine Vogošća te Udruženje porodica nestalih općine Ilijaš stoga pozivaju na hitnu reakciju vlasti povodom najavljene promocije.

Također zahtijevaju od aktuelnog načelnika Srebrenice Grujičića, međunarodne zajednice i visokog predstavnika Valentina Inzka da "hitno zabrane promociju te sramotne knjige koja najopskurnijim lažima, a pod krinkom zaštite nacionalnog interesa, poriče dokazane, dokumentovane i neoborive činjenice".