Uputili pismo
16

Udruženja žrtava: Nobelov komitet na spisku negatora genocida ako ne oduzme nagradu Handkeu

A. D.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Udruženja žrtava i svjedoka genocida BiH su zbog odluke da se Nobelova nagrada za književnost za 2019. godinu dodijeli austrijskom književniku Peteru Handkeu uputila protestno pismo u kojem stoji da su time duboko uvrijeđene žrtve genocida, preživjeli logoraši, žrtve silovanja i torture.

Žrtve i svjedoci ratnih zločina počinjenih u BiH ovim pismom od Nobelovog komiteta za književnost zahtijevaju da javno i nedvosmisleno osudi Handkeove stavove o ratnim zločinima u BiH, u suprotnom Majke Srebrenice, kao potpisnice ovog pisma, svjedoče da će njihova imena iduće godine, povodom obilježavanja 25 godina od genocida u Srebrenici, biti upisana na pročelju spiska negatora genocida.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Kada Hotić iz Udruženja "Pokret Majki enklava Srebrenica i Žepa" istakla je da je podržavanje zločinaca prijetnja svijetu, miru i pravdi i da se ono treba osuditi.

"Na greškama se uči kako bi ljudi išli ispravnim putem. Ako ćemo to zaboraviti i još se smijemo žrtvama, da li smo mi ljudi", upitala je Hotić.

U pismu se navodi da je stav Nobelovog komiteta da navodno razdvaja Handkeov umjetnički od političkog angažmana neutemeljen i kukavički te da je "nagrada i svim drugim fašistima koji su planski uništavali civilizaciju".

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

"Ovom dodjelom Nobelov komitet je narušio svoj kredibilitet i umanjio značaj nagrade. Svi takvi događaji koji promovišu na kraju krajeva i fašizam nas žrtve duboko vrijeđaju i vraćaju nas u prošlost", rekao je Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Među potpisnicima protestnog pisma je i Savez logoraša u BiH. Jasmin Mešković, predsjednik saveza, izjavio je da odluka Nobelovog komiteta ne iznenađuje, ali je poručio da je njihova obaveza osuditi takvu pojavu.