|

Udruženja žrtava: Nobelov komitet na spisku negatora genocida ako ne oduzme nagradu Handkeu

Udruženja žrtava: Nobelov komitet na spisku negatora genocida ako ne oduzme nagradu Handkeu
16
A. D.
23.10.2019. u 13:14
19
komentara
16

dijeljenja
Udruženja žrtava: Nobelov komitet na spisku negatora genocida ako ne oduzme nagradu Handkeu Foto: D. Ć./Klix.ba
Udruženja žrtava i svjedoka genocida BiH su zbog odluke da se Nobelova nagrada za književnost za 2019. godinu dodijeli austrijskom književniku Peteru Handkeu uputila protestno pismo u kojem stoji da su time duboko uvrijeđene žrtve genocida, preživjeli logoraši, žrtve silovanja i torture.
Žrtve i svjedoci ratnih zločina počinjenih u BiH ovim pismom od Nobelovog komiteta za književnost zahtijevaju da javno i nedvosmisleno osudi Handkeove stavove o ratnim zločinima u BiH, u suprotnom Majke Srebrenice, kao potpisnice ovog pisma, svjedoče da će njihova imena iduće godine, povodom obilježavanja 25 godina od genocida u Srebrenici, biti upisana na pročelju spiska negatora genocida.

Foto: D. Ć./Klix.ba Foto: D. Ć./Klix.ba


Kada Hotić iz Udruženja "Pokret Majki enklava Srebrenica i Žepa" istakla je da je podržavanje zločinaca prijetnja svijetu, miru i pravdi i da se ono treba osuditi.

"Na greškama se uči kako bi ljudi išli ispravnim putem. Ako ćemo to zaboraviti i još se smijemo žrtvama, da li smo mi ljudi", upitala je Hotić.

U pismu se navodi da je stav Nobelovog komiteta da navodno razdvaja Handkeov umjetnički od političkog angažmana neutemeljen i kukavički te da je "nagrada i svim drugim fašistima koji su planski uništavali civilizaciju".

Foto: D. Ć./Klix.ba Foto: D. Ć./Klix.ba


"Ovom dodjelom Nobelov komitet je narušio svoj kredibilitet i umanjio značaj nagrade. Svi takvi događaji koji promovišu na kraju krajeva i fašizam nas žrtve duboko vrijeđaju i vraćaju nas u prošlost", rekao je Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece.

Foto: D. Ć./Klix.ba Foto: D. Ć./Klix.ba


Među potpisnicima protestnog pisma je i Savez logoraša u BiH. Jasmin Mešković, predsjednik saveza, izjavio je da odluka Nobelovog komiteta ne iznenađuje, ali je poručio da je njihova obaveza osuditi takvu pojavu.
Prijavi grešku


Komentari (19)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...